Theresa May vrea să organizeze un nou referendum privind Brexitul

0

Premierul Theresa May are în vedere să ofere parlamentarilor posibilitatea de a vota dacă să se organizeze un al doilea referendum asupra Brexitului, în încercarea de a depăşi impasul în care se află discuţiile cu Partidul Laburist de opoziţie, potrivit unui articol apărut în ziarul the Telegraph, transmite marţi Reuters.

Publicaţia britanică afirmă că Theresa May a discutat luni cu o parte din miniştrii cabinetului pe care îl conduce ideea de a supune acordul său unui vot de confirmare publică.

De asemenea, ziarul consemnează şi faptul că şeful grupului parlamentar conservator este convins că guvernul se poate baza pe suficiente voturi de respingere a unei încercări de organizare a unui referendum.

Camera Lorzilor a aprobat luni un proiect de lege ce acordă Parlamentului dreptul de a examina şi chiar de a schimba solicitarea prim-ministrului Theresa May ca UE să fie de acord cu amânarea Brexitului până la 30 iunie, informează Reuters.

Proiectul, adoptat în pofida opoziţiei guvernului, urma să fie examinat în Camera Comunelor în vederea finalizării şi adoptării ca lege în cursul aceleiaşi zile.

Premierul Theresa May a solicitat deja Bruxellesului să prelungească până la 30 iunie termenul retragerii Marii Britanii din UE, amânare care să-i permite discuţii cu opoziţia laburistă în căutarea unui plan de ieşire din impas, o ultimă încercare a premierului britanic de a păstra controlul după ce parlamentul i-a respins de trei ori acordul negociat cu UE.

Parlamentarii doresc însă garanţii juridice suplimentare pentru evitarea unei retragerii fără acord pe 12 aprilie, data retragerii valabilă în prezent, şi de aceea au redactat un proiect de lege care îi obligă pe miniştri să consulte parlamentul marţi, înaintea deplasării la Bruxelles.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.