Timmermans cere Marii Britanii să anuleze Brexitul

0

Marea Britanie ar trebui să folosească următoarele luni pentru a regândi decizia de ieşire din Uniunea Europeană, a afirmat miercuri seară, în cursul unei dezbateri electorale, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidat la postul de preşedinte al CE.

Marea Britanie ar trebui să se folosească de următoarele luni „pentru a se calma şi a regândi” decizia sa privind părăsirea Uniunii Europene, e declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, scrie Reuters.

„Sper că Marea Britanie va rămâne în UE”, a declarat socialistul Timmermans, cel care candidează la şefia Comisiei Europene la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai.

Timmermans a făcut afirmaţiile într-o dezbatere televizată cu principalul său rival, Manfred Weber, de la Partidul Popular European (PPE – centru-dreapta).

„Sper ca această amânare să fie folosită de Marea Britanie pentru a se calma şi a regândi lucrurile, poate pentru ca politicienii să fie mai responsabili cu lucrurile pe care le promit şi să analizeze din nou problema”, a declarat olandezul Timmermans.

„Cine ştie ce se va schimba între timp?”, a afirmat Timmermans.

Sondajele arată că destui britanici s-au răzgândit cu privire la referendumul din 2016, când s-a votat în favoarea Brexitului cu 52% „pentru” şi 48% „împotrivă”. Însă premierul britanic Theresa May şi guvernul său se opun organizării unui nou referendum.

Timmermans speră să îl înlocuiască pe actualul preşedinte al Comisiei, Jean-Claude Juncker de la PPE. El candidează din partea socialiştilor pentru şefia Comisiei Europene, cea mai puternică dintre instituţiile europene.

Marea Britanie va fi, cel mai probabil, în continuare membră UE când vor avea loc alegerile europarlamentare (23-26 mai), ceea ce înseamnă că britanici vor participa la scrutin. Partidul Laburist, aflat în opoziţie în Marea Britanie, ar putea ajuta socialiştii lui Timmermans să câştige mai multe dintre cele 751 de locuri ale Parlamentului European.

Weber nu are însă de câştigat din faptul că Marea Britanie va participa la alegeri pentru că niciun partid britanic nu face parte din PPE.

„Am o problemă cu faptul că ei participă acum în alegerile europene şi decid astfel viitorul uniunii noastre”, a afirmat Weber la dezbaterea cu Timmermans.

„Nu este ceva uşor de înţeles. Respect deznodământul şi dacă ei fac parte din UE, au dreptul să voteze, nu mă înţelegeţi greşit”, a adăugat el.

Familia politică din UE cu cele mai multe locuri în Parlamentul European – PPE – se aşteaptă să câştige postul de preşedinte al Comisiei candidatul său, deşi decizia este luată oficial împreună cu liderii UE.

Cele mai recente sondaje, care iau în considerare că Marea Britanie va participa la alegeri, arată că PPE va câştiga cu 178 de locuri iar socialiştii se vor clasa pe poziţia a doua cu 144 de locuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.