Deschiderea unei interesante expoziții itinerante despre identitatea națională, la Muzeul Casa Junilor din Brașov

Share:

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), în parteneriat cu Societatea Junilor Brașovecheni și Asociația Șcheii Brașovului, anunță deschiderea expoziției itinerante „Identitate națională, eleganță și vestimentație la românii din Brașov (1700-1939)” la Muzeul Casa Junilor din Brașov.

Vernisajul va avea loc duminică, 5 mai 2019, începând cu ora 11.00.

Expoziția de la Muzeul Casa Junilor din Brașov aduce în atenția publicului un aspect însemnat al luptei românilor brașoveni pentru drepturi naționale, și anume, asumarea și etalarea în plan public a apartenenței la națiunea română prin intermediul unor însemne și simboluri naționale, militare și regale, cu care își decorau hainele de sărbătoare (tricolor, deviza regală, monograma lui Carol I).

În cadrul expoziției vizitatorii vor descoperi portul de sărbătoare al brașovenilor, așa-numitele haine românești, un port tradițional urban, unic în Transilvania, dar și costumul tradițional care a inspirat portul Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, cămăși cusute cu simboluri ancestrale magice, decorate cu mii de fluturi de argint aurit (paiete).

Proiectul expozițional tratează atât codul vestimentar al vechii comunități românești din Brașov, cât și legăturile pe care românii din Brașov și Junii Brașovului le-au avut cu Casa Regală în anii 1906-1948.

Expoziția va fi deschisă în perioada 5 mai –  9 iunie 2019 și va putea fi vizitată între orele 11.00-17.00,  cu excepția zilelor de sâmbătă și de duminică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.