Ministrul britanic al Apărării, demis în „scandalul Huawei”

Share:

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a fost demis, el fiind considerat vinovat de premierul Theresa May că ar fi oferit informaţii ziarului Daily Telegraph privind discuţii în Consiliul de Securitate Naţională, scrie BBC.

Guvernul britanic a informat că premierul şi-a pierdut încrederea „în capacităţile lui Williamson de a-şi îndeplini funcţia”. Penny Mordaunt va prelua interimatul.

Williamson, cel care a ocupat funcţia de ministru din 2017, neagă că el ar fi sursa scurgerii de informaţii.

Ancheta privind scurgerea de informaţii din Consiliul de Securitate Naţională a fost demarată după ce Daily Telegraph a informat că s-a discutat în consiliu despre posibilele riscuri pentru securitatea naţională aduse de o înţelegere cu compania chineză de telecomunicaţii Huawei.

Consiliul de Securitate Naţională este format din miniştri importanţi, iar întâlnirile săptămânale sunt conduse de premier. Alţi miniştri, oficiali şi figuri importante sunt invitaţi când este nevoie.

În aceste întâlniri serviciile secrete – GCHQ, MI6, MI5 – pot oferi informaţii preţioase miniştrilor.

Nu a existat până în acest moment o confirmare oficială privind rolul pe care l-ar putea juca Huawei în viitoarea reţea 5G din Marea Britanie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.