Țigările electronice afectează grav vasele de sânge

0

Ţigările electronice au devenit din ce în ce mai populare ca alternativă la țigările convenționale, însă există îngrijorări cu privire la impactul acestora asupra sănătății. O echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii au testat în laborator cinci arome din țigările electronice. Asta și pentru că, pe baza lor, utilizatorii decid ce fumează și în ce cantitate. Cu cât e mai bună aroma, cu atât mai mare e pericolul.

Echipa care a derulat această cercetare a ajuns la concluzia că aromele afectează vasele de sânge, ceea ce înseamnă că ești mai predispus la boli cardiovasculare.

„Aromele au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale care se găsesc în interiorul vaselor de sânge şi al inimii”, a explicat profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston, Jessica Fetterman, unul dintre autorii studiului.

Aromele testate în laborator au fost cele de mentă, acetil-piridină – fum – vanilie, scorţişoară şi trifoi. În urma analizei s-a constatat că acestea au blocat capacitatea celulelor de a produce un gaz – oxid nitric, a explicat Jessica Fetterman, profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.

„Aceste celule produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Acesta reprezintă un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor. Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz „, a mai adăugat ea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.