Efectul de bumerang al referendumului pe Justiție

Referendumul pe Justiție din 26 mai, anunțat, cu mare tam-tam, de Iohannis reprezintă, înainte de toate, o armă cu două tăișuri în lupta pentru eliberarea sistemului judiciar de sub „jugul pesedisto-aldist”. Din păcate, și de această dată, Iohannis s-a aflat în contra-timp, neînțelegând miza uriașă a unui referendum care trebuia pregătit, din timp, în cele mai mici detalii.

Iohannis este obsedat să obțină un al doilea mandat de președinte. Cum „scopul scuză mijloacele”, președintele caută soluții peste soluții în tentativa de a rămâne în prim-planul opiniei publice!

Întrebările pentru referendumul din 26 mai au fost anunțate târziu și lasă locul unor interpretări ce puteau fi evitate! Riscul ca referendumul să fie invalidat, în contextul unei prezențe la vot mai mici de 30%, este uriaș. Din simplul motiv că PSD și ALDE își vor ține acasă alegătorii. La o analiză clară, prezența la vot la alegerile europarlamentare nu pare, în toate sondajele, comandate atât de Putere, cât și de Opoziție, să depășească 35-37%. Cifrele de peste 40%, anunțate de unii lideri politici și jurnaliști, sunt greu de atins, chiar rupte de realitatea politică a lunii mai 2019.

Astfel, la o prezență la vot de 35%, la scrutinul din 26 mai, rezultă, fără echivoc că referendumul lui Iohannis pică! Să mă explic. Să presupunem că prezența la vot la europarlamentare este cea estimată de mine și anume 35%. Dacă dintre aceștia scădem, să spunem, cel puțin o treime, și anume votanții PSD și ALDE care nu vor vota și la referendum, rezultă că prezența la scrutinul anunțat de Iohannis nu va depăși 23%. Chiar și la o prezență de 40%, improbabilă astăzi, la referendum nu vor participa mai mult de 26-27% dintre românii cu drept de vot!

Situația este atât de simplă încât gargara electorală, inclusiv cea prezidențială și a liderilor Opoziției, devine jenantă! Mai rămân variantele unei prezențe de minimum 45% la vot sau cea în care unii alegători PSD și ALDE vor vota, și la referendum, cu „Nu!”, ambele posibile doar la nivel teoretic! Și asta, în contextul în care am estimat că PSD și ALDE vor obține împreună doar 33,3% din voturile exprimate pe 26 mai. Mă tem că scorul va fi mai mare!

În consecință, cine își va asuma eșecul răsunător al acestui referendum pe Justiție? Iohannis? Orban? Barna și Cioloș? Băsescu? Să fim serioși! Cel care va plăti prețul ignoranței și a amatorismului politicii va fi poporul român, fiecare dintre noi! Vă dați seamă cum vor jubila Dragnea, Vâlcov, Nicolicea, Iordache, Tăriceanu, Vosganian, și aplaudacii lor de la televiziunile de casă, după ce referendumul va fi invalidat! Vor avea, din punctul lor de vedere, tot dreptul să dea câte OUG-uri vor vrea, pe amnistie, grațiere, Justiție! Vor spune, clar și răspicat, că poporul/votanții sunt mulțumiți de guvernarea PSD-ALDE! Tupeul va depăși, astfel, orice barieră!

Ce mai este de făcut? Mesajele clare de mobilizare masivă a populației reprezintă ultima șansă de salvare a acestui referendum. Eu unul, voi vota, răspicat, „Da!” și sunt convins că, la fel ca mine, vor face mulți alți români, care conștientizează pericolul unei guvernări arogante și iresponsabile. Dar vom fi oare suficienți cei care vom înțelege acest uriaș pericol?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.