Muzeul Național de Istorie organizeză Colocviul Naţional de Istorie, ediţia a XXI -a

Muzeul Naţional Cotroceni organizează, în perioada 14-15 mai 2019, cea de-a XXI-a ediţie a Colocviului Naţional de Istorie, manifestare culturală de tradiţie, cu participare internaţională. Acest eveniment are drept obiectiv principal valorificarea cercetării ştiinţifice desfăşurate de specialiştii din muzee, instituții de învăţământ superior, institute de cercetare, dar şi diseminarea informaţiei referitoare la patrimoniul cultural naţional.

Ediția din acest an își propune să marcheze o serie de evenimente importante pentru istoria României, punând accent și pe aspectele cu o deosebită însemnătate pentru istoria ansamblului Cotroceni. Astfel, programul va cuprinde paneluri de lucru dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române și a 100 de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri prin Conferința de Pace de la Paris, precum și intervenții care vor reflecta cei 30 de ani care au trecut de la revoluția anticomunistă. Totodată, vor fi prezentate și lucrări pe tema celor 340 de ani care s-au scurs de la punerea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii Cotroceni.

Lucrările vor fi împărțite în următoarele secțiuni:

Constituirea și consolidarea României moderne;

Forme ale comunismului în Europa;    

Forme de exprimare a ideologiei comuniste;

Politici economice și sociale în România (finalul secolului XIX – secolul XX);

Limbaj și reprezentare artistică în perioada comunistă;

Transformări ale societății românești în perioada comunistă;

Valori ale patrimoniului cultural național.

Vor participa peste 60 de specialiști din instituții de prestigiu din întreaga țară și din străinătate, de la universități și institute și centre de cercetare la muzee și biblioteci.

Parteneri media: Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Radio România Bucureşti FM, Rador, Agenţia Naţională de Presă Agerpres, TVR, HYPTV, Tanănana, Fundaţia Culturală „Magazin Istoric”, Historia, Radio Trinitas, Revista Timpul, Ziare.com, Revista Cultura.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.