Silviu Dehelean (USR): Dragnea se joacă de-a naționalistul și distruge proprietatea privată!

0

Deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice si secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputaților, a reacționat la declarațiile liderului PSD, Liviu Dragnea, privind limitarea accesului cetățenilor europeni la terenurile agricole din România, explicând că românii vor fi cei afectați, în final. Propunerile susținute de Liviu Dragnea desființează elemente esențiale ale proprietății private și vor avea ca efect ieftinirea artificială a terenurilor din România, în detrimentul fermierilor autohtoni, explică deputatul Dehelean.

”Într-o tentativă de ultranaționalism frenetic, Liviu Dragnea redeschide discuția despre străinii care ne cumpără pământul, hectar cu hectar. Însă, spre deosebire de Mihai Eminescu, mult mai sincer și pătimaș în abordarea sa poetică (”Cine-au îndrăgit străinii / Mânca-i-ar inima câinii”), Liviu Dragnea joacă necredibil rolul patriotului. Demonstrația e simplă: declarativ, domnul Dragnea se opune străinilor care achiziționează terenuri agricole în România, mulțumită unei legi adoptate în plină guvernare pesedistă. Inutil de precizat, domnul Dragnea nu s-a opus legii la momentul intrării în vigoare, însă e ușor explicabil, pe atunci avea alte subiecte de campanie.

Însă modul prin care domnul Dragnea vrea să limiteze accesul străinilor la terenurile agricole românești nu e doar greșit – din toate punctele de vedere, de la cel juridic, la cel moral – ci e și extrem de periculos pentru fermierii români. Căci, așa cum se întâmplă de fiecare dată când niște neprofesioniști abordează subiecte extrem de sensibile, victimele vor fi altele decât cele vizate.

Pe scurt, dacă măsurile promovate de domnul Dragnea și colegii din PSD vor intra în vigoare, companiile cu capital străin vor putea în continuare să dobândească folosința terenurilor, fie prin contracte de arenda, fie utilizând resursele generoase aflate la dispoziție, adică timp și bani.

Fermierii români, însă, vor fi puternic afectați de legea pesedistă. În primul, rând fermierii nu vor mai putea vinde terenurile atunci când doresc și cui doresc, ci vor trebuie să respecte o lista de preemptori stabilită de stat. Iar înainte de a se îndrepta spre un cumpărător de pe piața liberă, fermierii vor fi obligați să vândă statului.Mai mult decât atât, fermierul care va dori să înstrăineze terenul cumpărat cu mai puțin de 15 ani în urmă va fi obligat să îl vândă statului, la un preț stabilit de funcționarii publici.

Deci, dincolo de toate măsurile birocratice pe care le inventează (termenul pentru procedurile prealabile unui contract de vânzare-cumpărare va ajunge la 80 de zile), ultrapatriotul Liviu Dragnea va genera o scădere periculoasă a prețurilor terenurilor agricole din România. Tinerii fermieri vor fi cei mai afectați, iar proprietarii unor mici parcele vor fi practic scoși din circuit. De ce? Pentru că Liviu Dragnea s-a decis să se joace de-a naționalismul prost înțeles cu agricultura românească”, a declarat deputatul Silviu Dehelean.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.