Ministrul Deneș a inspectat investițiile MAP din județul Arad

0

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, s-a aflat miercuri într-o vizită de lucru în județul Arad. Demnitarul a fost însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Victor Sandu, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, directorul Administrației Bazinale de Apă (ABA) Mureș, Cristian Bratanovici, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Sorin Guler, și de directorul Sistemului de Gospodărire de Apelor Arad (SGA), Caius Mihai Parpală.

Delegația Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP) a fost întâmpinată de prefectul județului Arad, Florentina Horgea, de senatorul Mihai Fifor, deputatul Dorel Gheorghe Căprar, deputatul Florin Tripa și deputatul  Adrian Todor.

Primul obiectiv inspectat a fost „Refacere și protecție dig mal drept Păuliș Sâmbăteni”, lucrare hidrotehnică realizată din surse proprii ale ABA Mureș, cu termen de finalizare în acest an. Au fost executate sau sunt în curs de execuție: 35.000 mc de terasamente, apărare de mal pe o lungime de 150 m, la care se va utiliza cantitatea de 2.100 tone de anrocamente, și, totodată, se va reface un dig afectat pe o lungime de 80 m. Valoarea totală actualizată este de 487.900 lei cu TVA.

Ulterior, în municipiul Arad, pe malul Mureșului, reprezentanții ABA Mureș i-au prezentat ministrului Deneș proiectul „ForMureș, îmbunătățirea managementului riscului la inundații pe râul Mureș în zona transfrontalieră”.  Finanțarea investiției se va realiza prin Programul Interreg – Axa prioritară: îmbunătățirea prevenirii riscurilor și gestionării dezastrelor în zone transfrontaliere.

Vor fi construite următoarele capacități: reabilitare zid de apărare (2.345 ml) din cadrul lucrării de îndiguire mal drept râul Mureș, zona Pecica – Vladimirescu, în localitatea Arad, montare panouri de sticlă pe o lungime de 350 m; placaj cu cărămidă aparentă pe o suprafață de 3.200 mp, apărări de mal pe o lungime de 125 m; prism de anrocamente pe o lungime de 100 m. Valoarea totală estimată a investiției este de 11.359.013 lei. În prezent, a fost publicată pe Sistemul electronic de achiziții SICAP procedura de achiziție.

Următorul punct al vizitei de lucru a fost Parcul Natural „Lunca Mureșului”. Directorul general al RNP-Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, i-a prezentat ministrului Ioan Deneș parcul și a apreciat colaborarea foarte bună dintre autoritățile locale, ANAR, prin ABA Mureș, și RNP Romsilva în conservarea acestui habitat.

„Lunca Mureșului” reprezintă cel mai vestic parc natural din România și oferă atât locuitorilor zonei cât și turiștilor posibilitatea de a se bucura de un mediu natural deosebit și de a practica sporturi în aer liber. Totodată, reprezintă și un mod prin care tânăra generație acumulează cunoștințe despre mediul înconjurător, astfel încât să fie implicată și în protecția acestuia.

Delegația s-a deplasat, apoi, la Instituția Prefectului județului Arad, unde a avut loc o conferință de presă, în cadrul căreia ministrul Ioan Deneș a prezentat investițiile  Ministerului Apelor și Pădurilor în acest județ. Suma totală alocată în 2019 este de 40,66 milioane de lei, din care 25,36 milioane de lei în domeniul gospodăririi apelor și 15,3  milioane de lei pentru domeniul păduri (9,8 milioane de lei pentru lucrări de regenerare a pădurilor și 5,5 milioane de lei reprezintă investiții din Fondul de Accesibilizare).

Evenimentul a fost urmat de o întâlnire cu primari și silvicultori, în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de domeniile ape și păduri.

Ultimul punct pe agenda vizitei de lucru în județul Arad îl reprezintă inspectarea obiectivului „Amenajare Valea Sighișoara, ETAPA a-II-a”. La ora transmiterii acestui comunicat de presă, ministrul Ioan Deneș se află în drum spre localitatea Brazii, în care se derulează investiția. Valoarea totală actualizată a lucrării este de 29,34 milioane de lei, aceasta urmând să fie finalizată în 2020. Se vor realiza: 5 km consolidare mal, trei praguri de fund, cinci căderi praguri, 15 podețe de acces, iar albia va fi recalibrată pe  o lungime de 2,6 km.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.