Acordul privind Brexitul trebuie supus unui nou referendum în Marea Britanie

Share:

Liderul opoziţiei din Marea Britanie, laburistul Jeremy Corbyn, consideră că orice acord al Brexitului ar trebui aprobat şi de poporul britanic printr-un referendum, conform The Guardian.

Jeremy Corbyn, preşedintele Partidului Laburist, a declarat că „ascultă cu mare atenţie” ambele părţi ale dezbaterii după ce partidul său s-a clasat în urma Liberal Democraţilor la alegerile europarlamentare şi a pierdut teren în faţa Partidului Verzilor.

Laburiştii ar dori alegeri generale însă orice acord al Brexitului „trebuie să fie supus unui vot public”, a afirmat Corbyn, informează news.ro.

Mai multe surse din Partidul Laburist au precizat că aceasta este o schimbare faţă de poziţia sa iniţială. Înainte, Corbyn susţinea că un al doilea referendum era doar o opţiune pentru a opri un Brexit condus de conservatori.

Jeremy Corbyn le-a scris ulterior parlamentarilor: „Este clar că impasul din parlament poate fi spart doar prin întoarcerea la popor prin alegeri general sau printr-un vot public. Suntem pregătiţi să susţinem un referendum privind orice acord”.

John McDonnell, ministrul de Finanţe din umbră, se află printre aliaţii lui Corbyn care şi-au înăsprit poziţia, declarând luni că un al doilea referendum este inevitabil pentru că parlamentarii conservatori nu vor susţine noi alegeri. Întrebat dacă este timpul să se susţină un al doilea referendum în orice condiţii, McDonnell a afirmat: „Cred că este timpul, da”.

Partidul Brexitului al lui Nigel Farage, un susţinător al unei rupturi clare cu UE, a obţinut o victorie clară în alegerile europene din Regatul Unit, cu 31,8% din voturile exprimate, consolidând astfel ipoteza unui Brexit fără acord.

Alegătorii au sancţionat dur Partidul Conservator (Tories) al premierului Theresa May, surghiunit pe locul cinci – cu 9,1% din voturile exprimate – care-şi plăteşte astfel incapacitatea de a pune în aplicare Brexitul, potrivit acestor rezultate după numărarea majorităţii voturilor.

Partidul Laburist a pierdut şi el în alegeri, cu 13,7%, plătind atitudinea ambiguă cu privire la Brexit. Deputata Emily Thornberry a recunoscut la BBC că formaţiunea are ”nevoie să fie mai clară şi fără echivoc cu privire la ceea ce vrea”.

În ceeea ce-i priveşte pe Verzi, ei şi-au dublat scorul faţă de 2014, cu 12,1%, devansându-i pe conservatori.
Britanicii s-au pronunţat în favoarea Brexitului cu 52% din voturile exprimate, în iunie 2016, iar ieşirea din UE ar fi urmat să aibă loc la 29 martie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.