Șoc în Republica Moldova. Igor Dodon, suspendat din funcție!

0

Curtea Constituțională l-a suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon. „Premierul” Pavel Filip, potrivit deciziei CC, ar urma să preia interimatul, potrivit Agora TV. 

Sesizarea a fost depusă de deputații democrați Sergiu Sîrbu, Igor Vremea și Vladimir Cebotari.

„Se constată ca circumstanţă care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova în cadrul procedurii de dizolvare a Parlamentului refuzul deliberat al Preşedintelui de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a sesiza Curtea Constituțională, pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a, cu emiterea ulterioară a decretului de dizolvare a Parlamentului și de stabilire a datei alegerilor parlamentare anticipate, fapt care reprezintă, potrivit articolului 91 din Constituţie, o imposibilitate temporară de exercitare a atribuţiilor sale în acest sens”, se arată în decizia CC.

În continuare, magistrații Curții Constituționale susțin că Pavel Filip urmează să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

„Potrivit ordinii exercitării interimatului, Prim- ministrul în exercițiu, dl Pavel Filip, în calitate de Preşedinte interimar al Republicii Moldova va sesiza Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a și, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate”, mai punctează Curtea Constituțională.

Sâmbătă, Curtea Constituțională, fidelă lui Plahotniuc, a mai emis trei hotărâri, prin care a declarat că Parlamentul nu mai are mandat, a invalidat alegerea Zinaidei Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului și a declarat neconstituționale decretele privind desemnarea Maiei Sandu și numirea Guvernului.

Deputații din blocul ACUM și PSRM au calificat aceste decizii ca tentativă de uzurpare a puterii în stat în favoarea PDM de către judecătorii Curții Constituționale, potrivit radiochisinau.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.