Deputatul Nicușor Dan acuză: Primăria Capitalei recunoaște că a umflat bugetul cu 2 miliarde

La momentul aprobării bugetului Primăriei Capitalei pe 2019 (23 aprilie 2019) am atras atenția că veniturile sunt mult supradimensionate. Estimarea pentru veniturile proprii ale municipalității (toate veniturile mai puțin cotele defalcate din impozitul pe venit), 3,5 miliarde lei, era de 10 ori mai mare decât media veniturilor proprii ale ultimilor trei ani.

Documentul intern al Primăriei Capitalei din iunie 2019, publicat de Hotnews, arată că Primăria Municipiului București estimează că nu va încasa cel puțin 35% din veniturile estimate, adică cel puțin 2,37 miliarde lei.

Prezentarea de date oficiale, vădit false, reprezintă o bătaie de joc la adresa bucureștenilor. În data de 30 mai Consiliul General a votat, la propunerea primarului, o rectificare bugetară în care reconfirma venituri totale de 6,8 miliarde lei. Peste câteva zile, printr-un document intern se arată că cel puțin 2,37 miliarde lei nu se vor încasa. Nu se cunoștea informația asta în 30 mai când s-a rectificat bugetul?

Vreau să demontez o minciună pe care Primarul Firea o prezintă public de săptămâni încoace. Spune că explicația situației financiare dezastruoase a municipalității vine din cotele defalcate pe venit, mai mici decât în anii precedenți. Așa cum vedem în grafic, Primăria Capitalei a primit cu doar 0,46 miliarde lei mai puțin în 2019 decât în 2018. Diferența până la 2,37 miliarde lei pe care primăria spune că nu le va încasa reprezintă 1,91 miliarde lei. Recunoscând că nu poate încasa 35% din venituri, primăria recunoaște că a umflat artificial bugetul cu 1,91 miliarde lei.

Singura soluție pentru evitarea falimentului este o restructurare la sânge a cheltuielilor primăriei. Dacă cheltuielile vor continua în ritmul de până acum, falimentul este inevitabil.

Nicușor Dan

Deputat de București

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.