Guvernul Dăncilă adoptă Codul Administrativ prin OUG. Iohannis reacționează dur!

0

Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi Codul Administrativ, prin ordonanță de urgență. Preşedintele Klaus Iohannis a atacat guvernul pe tema adoptării Codului Administrativ prin OUG, spunând că trebuia adoptat prin lege. Preşedintele mai acuză guvernul că vrea să-şi conserve puterea prin aservirea baronilor locali.

Guvernul a adoptat Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă, se arată într-un comunicat al Executivului.

„Adoptăm astăzi noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar şi punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Preşedintele Klaus Iohannis atacă guvernul pe tema adoptării Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Şeful statului spune că nu se justifică emiterea unui OUG pentru un astfel de act normativ, care ar trebui adoptat prin lege. Preşedintele mai acuză guvernul că vrea să-şi conserve puterea prin aservirea baronilor locali.

„PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări.

În urma adoptării de către Guvern a Codului Administrativ prin Ordonanță de Urgență, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că după doi ani în care a încercat prin toate mijloacele să îngenuncheze Justiția de dragul unor corupți, PSD vrea acum să distrugă Administrația de dragul baronilor locali.

Este extrem de grav că o lege esențială precum Codul Administrativ, care înglobează sute de reglementări, cuprinse în prezent în mai multe acte normative, și care reprezintă practic baza legală a administrației publice din România, a fost adoptată de către Guvern prin Ordonanță de Urgență. OUG este un instrument prevăzut în Constituție în mod explicit doar pentru situații extraordinare, a căror reglementare nu poate fiamânată”, se aratî în comunicatul Preşedinţiei.

Premierul a precizat că prin noile prevederi vor fi constituite mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local.

„Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă, vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantarea postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului. Pentru administraţia locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a afirmat premierul.

Dăncilă a precizat că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal este o prevedere care se regăseşte în noul Cod Administrativ.

„După cum ştiţi, am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea, aducem soluţii şi în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis atacă guvernul pe tema adoptării Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Şeful statului spune că nu se justifică emiterea unui OUG pentru un astfel de act normativ, care ar trebui adoptat prin lege. Preşedintele mai acuză guvernul că vrea să-şi conserve puterea prin aservirea baronilor locali.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.