Decizie CJUE: Companiile aeriene pot refuza să despăgubească pasagerii!

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis joi că o companie aeriană poate invoca „circumstanţe excepţionale” ca motiv de a refuza despăgubirea pasagerilor, dacă o scurgere de carburant pe pista aeroportului provoacă o întârziere mare.

Sentinţa se referă la o reclamaţie făcută de un pasager al Ryanair după o întârziere de patru ore a unei curse aeriene din Italia în Belgia; compania a refuzat să acorde despăgubirile de 250 de euro cerute.

Conform reglementărilor UE, pasagerii pot solicita despăgubiri dacă întârzierile sunt mai mari de trei ore, cu anumite excepţii. În speţă, pe pistă a curs carburant de la o altă aeronavă, iar CJUE a apreciat că întârzierea „nu putea fi evitată chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile, în sensul acestei prevederi”. Magistraţii au considerat aşadar că în acest caz este vorba de circumstanţe excepţionale.

DPA observă că drepturile pasagerilor sunt tot mai disputate în Europa, iar în unele ţări, cum ar fi Germania, s-a înregistrat o creştere puternică a numărului de reclamaţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.