Maria Grapini continuă să susțină respectarea României ca membru al UE!

Share:

Europarlamentarul Maria Grapini a comentat, astăzi, 9 iulie, Raportul GRECO, publicat de Ministerul Justiției. GRECO, sau Grupul de State Împotriva Corupției, a fost creat în 1999 de către Consiliul Europei pentru monitorizarea modului în care statele se conformează standardelor anti-corupție ale organizației.

Maria Grapini a insistat îndeosebi asupra recomandării de desființare a Secției Speciale pentru anchetarea magistraților.

“Am o imensă nedumerire și nu mă feresc s-o exprim: de ce o structură de verificare a activității unor angajați care decid destine, acum vorbim despre magistrați, dar putem extinde la orice profesie, deranjează atât de tare? GRECO menționează că a evaluat crearea secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție ca una dintre cele mai controversate modificări, ca o anomalie a cadrului instituțional existent. De ce atâta duritate în exprimare? Nu e normal ca cei care greșesc să și plătească? Nu e o condiție evidentă a oricărui sistem sănătos democratic? Mă frapează și mă pune pe gânduri foarte serios insistența GRECO în a…elibera magistrații de posibile responsabilități pe care alții le acceptă ca pe ceva firesc, spre exemplu medicii, în raport cu structura numită Colegiul Medicilor. Consider raportul publicat astăzi prea puțin documentat și deloc obiectiv. În egală măsură, consider că magistrații sunt precum noi toți, deci nu sunt superiori nimănui, deci trebuie să se supună rigorilor elementare, pe care toți ceilalți le acceptăm! Am spus de multe ori în spațiul public: susțin existența independenței justiției, dar în același timp susțin existența unei legi a responsabilității magistraților! Vreau să subliniez încă o dată că justiția si legiferarea țin de subsidiaritate iar instituțiile responsabile sunt Curtea Costituțională și Parlamentul național!”, a transmis, de la Bruxelles, Maria Grapini.

Mai mult, europarlamentarul Grapini a insistat să precizeze că respinge categoric orice formă de presiune, directă sau indirectă asupra României, în contextul condiționalităților cunoscute – accesul la Spațiul Schengen și ridicarea MCV.

“Nu sunt de acord ca, prin declarații sau rapoarte insuficient documentate, țara noastră să fie ținută în șah! Intrarea în Schengen și ridicarea MCV trebuie rezolvate pentru că merităm asta, nu pentru că acceptăm mici sau mari cedări de legislație! Este tot o chestiune de suveranitate!”, a mai transmis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.