Bătălia alegerilor prezidențiale. Candidați, strategii, consecințe…

Share:

Miza alegerilor prezidențiale este uriașă. Iohannis, Barna, Dăncilă, Tăriceanu conduc lista prezidențiabililor. Partidele care îi susțin vizează, la rândul lor, un scor favorabil care le va aduce un aliat la Palatul Cotroceni pentru următorii cinci ani.

Marele favorit rămâne Klaus Iohannis. Cu un mandat neconvingător, dar plin de retorică anti-pesedistă și anti-corupție, Iohannis se află astăzi, după ce a scăpat de pușcăriașul Dragnea, într-o situație mult mai delicată decât pare la prima vedere. Este evident că, fără derapaje majore, Iohannis va intra, de pe primul loc, în finala prezidențială din 24 noiembrie. Își dorește un contracandidat facil și sunt convins că agreează varianta unei confruntări cu Viorica Dăncilă. Cea care, eliberată de coșmarul Dragnea, a prins puteri nebănuite și, profitând de situația dezastruoasă în care se află PSD, s-a cocoțat atât în fruntea partidului, cât și în postura de prezidențiabil. Din punctul meu de vedere, Dăncila va obține la alegerile prezidențiale un scor dezamăgitor. Scor care îi va scurta, la câteva luni, cariera de lider al PSD. Toți cei care îi ridică astăzi osanale și care o gratulează, plini de obediență, așa cum au procedat până mai ieri și cu Dragnea, îi vor deveni cei mai înverșunați adversari.

De ce nu cred că Dăncilă va accede în turul II? Pentru că, în ciuda aparențelor, mulți lideri de filiale nu vor trage, cu adevărat, pentru partid. Eu nu cred că Dăncilă va fi votată, spre exemplu, de Firea, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Paul Stănescu, Olguța Vasilescu, Robert Negoiță, iar lista, credeți-mă, este extrem de lungă! Vor mima mulți că vor trage vârtos la căruța PSD dar nu se vor implica cu adevărat în acest război extrem de dificil! Toți opozanții lui Dăncilă îi vor boicota, dincolo de vorbe și promisiuni de unitate, campania și, bineînțeles, rezultatul.

Mai ales că o candidatură independentă a lui Liviu Pleșoianu va mai fura PSD-ului două-trei procente!

Viorica Dăncilă a greșit fundamental în sensul în care a refuzat o negociere clară, deschisă, tranșantă cu ALDE și Pro România! Un candidat comun, negociat, nu impus, de PSD, ar fi intrat în turul II!  Nu ar fi avut mari șanse în turul II, dar ar fi făcut o figură frumoasă!

Călin Popescu Tăriceanu vrea să prindă ultimul tren în cursa spre Cotroceni! Are un CV politic impresionant: A fost președinte de partid/partide, ministru, premier, președinte al Senatului! Funcția de președinte îi lipsește din acest palmares politic!

Mai ales că ALDE, partidul pe care îl conduce, a obținut un scor dezastruos la alegerile europarlamentare și are nevoie de o locomotivă care să-l conducă și în viitorul Parlament. Fără susținerea PSD, nu cred că Tăriceanu va obține un scor de două cifre! Se simte, pe bună-dreptate, trădat de PSD dar, din păcate, nu își poate permite luxul să iasă de la guvernare! Campaniile care se apropie sunt costisitoare, iar un ALDE în Opoziție nu mai poate convinge prea mulți oameni de afaceri!

Dan Barna poate reprezenta uriașa surpriză a acestor alegeri. Nu cred că îl poate învinge, în turul II, pe Iohannis, dar îi poate aduce acestuia multe coșmaruri politice! Discursul lui Barna, susținut de cel al liderilor USR-PLUS, va fi unul virulent și va încerca să-l îngenuncheze pe Iohannis! Se anunță o luptă a disperării politice, iar liderii USR au arătat, din plin, că își pot atinge cu succes mizele importante!

Tocmai din aceste motive, Iohannis preferă, de departe, o finală prezidențială cu Dăncilă, în dauna lui Barna!

A nu se minimiza o eventuală candidatură a Corinei Crețu din partea Pro România, candidatură care mai poate smulge procente serioase PSD-ului!

Toată această creștere spectaculoasă a Alianței USR-PLUS va avea, mai devreme sau mai târziu, un efect de bumerang pentru liderii săi! Contactul cu preluarea guvernării/Puterii nu va putea fi amânat la nesfârșit! Alături de PNL, vor avea de guvernat o țară, plină de datorii!  Vremea în care demagogia, atacurile virulente și fuga de răspundere se apropie, cu pași repezi, de sfârșit! Atunci, abia atunci, vom vedea cât de competenți sunt liderii USR-PLUS! Nu vreau să cred că dezastrul/coșmarul guvernării Cioloș se va repeta! Pentru că, atunci, Alianța USR-PLUS o va lua, rapid, pe urmele PNȚCD!

 Un editorial de Iulian Badea

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.