Liberalul Marilen Pirtea, despre rezultatele examenului de titularizare

0

“Constatăm în cazul examenului național de titularizare a profesorilor din acest an o rată mare a abandonării examenului, o tendință ce amplifică consecințele lipsei de reacție a Ministerului Educației în fața nivelului scăzut de pregătire a candidaților. Chiar și în condițiile în care atractivitatea pentru profesia didactică este în creștere în rândul absolvenților din anul curent, nivelul de încadrare în standardele cerute la această examinare rămâne încă destul de scăzut”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL.

„La nivel general, rezultatele se încadrează în nota ultimilor ani, cu coordonatele pozitive și negative cunoscute. Pe de o parte, constatăm că atractivitatea pentru profesia didactică în rândul absolvenților din anul curent este în creștere, dar, pe de altă parte, a crescut și rata de abandon, de ieșire din examen. La nivelul celor cu note peste 7, proporția rezultatelor din anul curent este aproximativ egală cu cea din anul anterior: 46,79% vs 46,93%”, observă, în continuare, deputatul liberal, Marilen Pirtea,

„Merită subliniat faptul că decizia MEN de a interzice accesul la catedră în următorul an universitar pentru cei care au ieșit din examen ar putea fi o soluție de avarie, dar și faptul că nu e o soluție pe deplin convingătoare. MEN dezamăgește din nou și dovedește că nu are strategie pe termen lung, că nu poate să învețe din rezultatele anilor anteriori. Rezultatele relativ similare cu cele din anii  anteriori demonstrează că MEN ar fi putut avea o conduită proactivă, ar fi avut cum să se poziționeze anticipativ încă din ianuarie, dacă nu chiar mai devreme, pentru ca în titularizarea din această vară să fie cu adevărat pregătit prin măsuri cu care să-i motiveze pe candidați, ori să-i îndemne către o mai bună pregătire. Dacă deciziile erau luate încă de la începutul anului sau de anul trecut, probabil că s-ar fi dat un semnal cert de mobilizare a interesului și s-ar fi stimulat seriozitatea în rândul cadrelor didactice candidate la titularizare”, conchide deputatul liberal Marilen Pirtea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.