Victorie la Havana. Cubanezii pot avea Wi-Fi acasă!
Toţi cubanezii pot, de luni, să aibă Wi-Fi acasă, un pas înainte către o generalizare a Internetului pe insula comunistă, însă sub controlul Guvernului, care vrea să-şi apere ”adevărul” său şi revoluţia sa, potrivit adjunctului ministrului cubanez al Comunicaţiilor într-un interviu acordat AFP.
”Cubanezii susţin şi apără Revoluţia în toate domeniile, pe terenul real şi, dacă e nevoie, pe cel virtual”, a declarat Ernesto Rodriguez Hernandez în acest interviu. Potrivit ministrului, Internetul şi reţele de socializare servesc la ”poziţionarea adevărului Cubei şi nu la manipularea lucrurilor”, ceea ce le transformă în noi câmpuri de bătălie politică şi ideologică, într-un moment de tensiuni puternice cu Statele Unite.
Sectorul telecomunicaţiilor este, fără vreo îndoială, cel care s-a schimbat cel mai mult în ultimul an în Cuba – până atunci una dintre ţările cel mai puţin conectate din lume -, odată cu furnizarea, în decembrie, a Internetului pe telefoane mobile (3G), un lucru care a condus la naşterea unei comunităţi foarte active pe reţele de socializare, care interpelează Guvernul pe tema dificultăţilor cotidiene.
De-acum cubanezii vor putea importa rutere şi crea reţele private, conectate la semnalul hotspoturilor operatorului de stat Etecsa. Dispare, astfel, obligaţia de a merge într-un loc public pentru a se conecta, iar oricine va putea naviga pe Internet acasă, după ce şi-a înregistrat în mod legal materialul.
”Obiectivul ţării este de a furniza un acces la Internet tot mai larg întregii populaţii”, afirmă adjunctul ministrului Comunicaţiilor.
Privaţi de servicii din cauza preţurilor exorbitante
Cu toate specificaţiile tehnice cerute de noua legislaţie, şi anume cu privire la frecvenţă, par să pună capăt reţelelor informale de schimb de date, create în ultimii ani de către grupuri de locuitori, potrivit news.ro.
Ernesto Rodriguez Hernandez consideră că această ”punere în ordine a folosirii spectrului radioelectric” este un ”drept suveran” al statului cubanez. Iar o oră costă un dolar – un tarif exorbitant, în contextul în care salariul lunar mediu este de 50 de dolari. Prima conexiune 3G costă şapte dolari 600 de megaocteţi.
Pe reţelele de socializare, sute de cubanezi fac campanie, de mai multe săptămâni, sub hashtagul #Bajenlospreciosdeinternet (scădeţi preţul Internetului). De la introducerea Wi-Fi, în 2013, ”costul accesului la internet a scăzut de peste patru ori”, se apără ministrul, ”şi va continua să scadă, în funcţie de capacităţile infrastructurilor de comunicaţii”, potrivit news.ro.
În această ţară, cu 11,2 milioane de locuitori, au fost instalate 1.400 de hotspoturi Wi-Fi, 80.000 de gospodării au Internet acasă – o opţiune totuşi dificil de obţinut -, iar 2,5 milioane de cubanezi au acces la 3G.
Un semn al acestei îngrijorări este faptul că o serie de decrete şi măsuri, publicate la începutul lui iulie în Jurnalul Oficial, îndeamnă la o ”utilizare responsabilă din partea cetăţenilor” şi la ”apărarea politică a securităţii cibernetice în faţa ameninţărilor, atacurilor şi riscurilor de orice tip”.
Mesajul este clar – Internetul trebuie să fie un ”instrument de apărare a Revoluţiei”, potrivit acestor texte, care urmează să fie puse în aplicare de către Ministerul Comunicaţiilor, asistat de ”cele ale Forţelor revoluţionare armate şi de Interne”. Astfel se consolidează o situaţie deja existentă pe insulă, unde Internetul a fost plasat sub atenta supraveghere a autorităţilor.