România, printre liderii UE la creșterea comerțului cu amănuntul în luna iunie

Share:

Croaţia, Lituania şi România au înregistrat cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul în iunie, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comerţul cu amănuntul a crescut în ritm anual cu 2,6% în zona euro şi cu 2,8% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,7%, cele de combustibili cu 1,2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

În iunie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în Croaţia (7,4%), Lituania şi România (ambele cu 5,7%) şi Malta (5,6%), singurul declin fiind în Slovacia (minus 0,4%).

În iunie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 1,2% în UE 28. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 1,7%, cele de produse non-alimentare cu 1,3%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 1%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Croaţia (6,8%), Germania (3,5%) şi Polonia (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 0,9%), Irlanda (minus 0,8%) şi Slovenia (0,5%).

România a înregistrat în iunie o creştere de 1,3% a comerţului cu amănuntul, după un declin de 0,5% în mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.