Constanța și Craiova se luptă pentru câștigarea titlului de Capitala Tineretului din România
Procesul de evaluare a candidaturilor înscrise în prima rundă a ediției 2020-2021 a Programului „Capitala Tineretului din România” s-a finalizat. Constanța și Craiova sunt orașele care merg mai departe în finala competiției pentru titlul de “Capitala Tineretului din România”. În cea de a doua rundă, orașele finaliste trebuie să își dezvolte dosarul de candidatură și să îl depună până pe data de 30 septembrie (ora 16:59). Orașul câștigător va fi anunțat la Iași, în octombrie 2019, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a IV-a.
Orașul câștigător va primi un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Banca Comercială Română (BCR) și va deține titlul de „Capitala Tineretului din România” în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a-și finanța proiectul propus, dar va avea și un punct de pornire în atragerea de surse adiționale de finanțare.
“«Capitala Tineretului din România» este un proiect frumos care pune tinerii în prim-plan. Ideile lor creative și inspirate fac din fiecare comunitate să fie una mai responsabilă, inovatoare și sustenabilă, iar faptul că sunt ajutați în acest demers de autoritățile locale aduce plus valoare și le dă forța de care au nevoie. Vom încuraja și susține în continuare astfel de inițiative mai ales pentru satisfacția de a vedea cum prind viață proiectele și cum lumea se schimbă un pic prin ochii tinerilor. Comunitățile devin optimiste, pline de oportunități și vise”, a declarat Nicoleta Deliu, Șef Departament Comunicare Corporativă și Afaceri Comunitare BCR.
Proiectele consolidate ale celor două orașe finaliste urmează să fie susținute în fața membrilor juriului de selecție, în cadrul Summitului Tinerilor, ediția a IV-a. Juriul este unul independent și este format din: Diana Vrînceanu Gheorghe (Asociația Municipiilor din România (AMR), Lelia Andreea Preoteasa (Ministerul Tineretului și Sportului – MTS), Andrei Popescu (Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), Daniel Orza (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Maramureș (FONT MM), Mircea Meriacri (Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS), Antonia-Laura Pup (Consiliul Național al Elevilor (CNE), Petrișor Țucă (Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Mihaela Gîrleanu (Organizația Națională „Cercetașii României” – ONCR), Anca Năstase (Federația VOLUM), Vlad Duruș (Organizația de Tineret – Uniunea Salvați România), Cătălina Căşvean (Organizația de Tineret a Partidului Mișcarea Populară), Miroslav Stanici (Organizația de Tineret a Pro România), Csongor Oltean (Organizația de Tineret a Uniunii Democrate Maghiare din România), Ștefan Tiriteu (Organizația de Tineret a ALDE – TLDE), Gabriel Petrea (Organizația de Tineret a Partidului Social Democrat (TSD), Irina Siminenco (NESTLE Romania), Ramona Bădescu (BOSCH Romania), Constantin Bratu (Coca-Cola Romania), Alina Cristea (Holcim Romania) și Angelica Stan (Signify Romania).
Jurizarea proiectelor se va face în funcție de o serie de criterii, printre care motivația care a stat la baza fundamentării candidaturii, coerența viziunii, a misiunii și a obiectivelor și corelarea proiectelor propuse cu strategii și documente de politici publice de tineret.
„Ne bucurăm că tinerii au ocazia să prezinte concret cum văd ei dezvoltarea urbană, dar mai ales că au ocazia să-și implementeze o parte dintre proiectele înscrise cu ajutorul autorităților locale. După doar trei ediții ale programului «Capitala Tineretului din România» se văd deja schimbări importante în felul în care sunt privite la nivel local și regional participarea civică și responsabilizarea personală. Este o inițiativă care face schimbări pe termen lung în dezvoltarea urbană și care confirmă valoarea adăugată adusă de punerea tinerilor în centrul acestui proces”, a declarat Mihai Dragoș, Președintele Consiliului Tineretului din România.
„Proiectele de candidatură ale celor trei orașe, Constanța, Craiova și Galați, au reprezentat ca și în anii precedenți, dorința tinerilor de a construi și de a se implica în comunitate. Consider că doar prin implicare, dedicare și pasiune poți mișca lucrurile în direcția dorită, astfel îmi face plăcere să îi felicit pe toți participanții pentru inițiativa și responsabilitatea de care dau dovadă pentru a inspira tinerele generații din orașul lor”, a declarat Tudor Ogner, Președintele Federației Tinerilor din Cluj.
Programul „Capitala Tineretului din România” funcționează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului – titlu deținut de Cluj-Napoca în 2015 – și a fost inițiat de către Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care a preluat oficial mandatul în data de 2 mai 2019. Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) este partener strategic al programului.
Despre Capitala Tineretului din România
Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași care deține acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.
Co-inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR), entități care împreună formează Comisia de Guvernață pentru Programul Capitala Tineretului din România. Un juriu independent format din reprezentanți ai unor instituții publice, mediul privat de afaceri și organizații neguvernamentale este responsabil cu evaluarea dosarelor de candidatură și selecția orașului câștigător.
Mai multe detalii despre program pe www.capitalatineretului.ro.