Directorul general, Gheorghe Mihăilescu, decis să îmbunătățească imaginea Romsilva!
De aproape un an, de la preluarea funcției de director general, Gheorghe Mihăilescu a pus un accent deosebit pe îmbunătățirea imaginii Romsilva, punctând decisiv și aducând clarificările necesare ori de câte ori în “piața publică” au apărut informații tendențioase la adresa Regiei Naționale a Pădurilor. Recredibilizarea Romsilva reprezintă un pariu uriaș pe care Gheorghe Mihăilescu, un profesionist cu o experiență de 30 de ani în domeniul silviculturii, este decis să-l câștige.
De 30 de ani, Romsilva a reprezentat o miză importantă pentru toți cei care au dorit conduceri timorate, temătoare, care să permită un acces facil către un lemn de calitate superioară, dar extrem de ieftin. Romsilva a fost privită prea mulți ani „ca o vacă foarte bună de muls” de afaceriști veroși care au dorit să se îmbogățească rapid. Au fost, este adevărat, de-a lungul anilor greșeli de management, politizare excesivă, incompetență și chiar corupție!
Într-o Regie cu peste 16.000 de angajați este, inerent, să existe și uscături. Însă, profesionalismul marii majorități a inginerilor silvici, dublată de capacitatea demonstrată a Romsilva de a face „curățenie în propria ogradă” atunci când situația o impune și când unii angajați au trecut de cealaltă parte a legii, sunt incontestabile.Și există numeroase exemple în acest sens…
S-a tăcut, este drept, prea mult timp! S-a mers pe principiul potrivit căruia, noi ne facem treaba, avem adevărul de partea noastră, nu are rost să intrăm într-un război mincinos… Și poate aici s-a greșit…S-a permis ca unele ONG-uri de mediu, precum Agent Green sau Greenpeace România, să depășească orice barieră a respectului față de adevăr și să declanșeze, concertat și interesat, un atac total la adresa acestei Regii. Mizele sunt evidente…
Se vorbește de „defrișări masive”, de „o scădere semnificatică a suprafeței pădurilor României”, de „devalizarea lemnului din parcuri naționale și naturale”, de o “decimare, prin tăieri la ras, a pădurilor” cu complicitatea, evident, a factorilor de decizie din conducerea Romsilva și a Direcțiilor Silvice Județene.
Chiar săptămâna trecută, am asistat la demontarea, de către directorul general Gheorghe Mihăilescu, dar și a directorului Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a unei diversiuni penibile lansată, și ulterior neasumată, de Greenpeace România, privind așa-zisele defrișări ilegale din Ocolul Silvic Vama, Direcția Silvică Suceava. Un mare fâs, o manipulare ordinară, care a arătat, încă o dată, cât de mare este lichelismul în societatea românească. Să refuzi, ca ong-ist, orice argument, să nu ai dramul de decență de a-ți cere scuze când ai greșit și ai prejudiciat o Regie, dar și activitatea unor oameni de bună-credință, arată că miza ta nu este cea a apărării și protejării pădurilor proprietate publică a statului.
Dar ce pretenții să ai de la niște ong-uri care își permit să oprească, în trafic, camioane cu lemn tăiat legal, repet legal, să blocheze circulația și să solicite, în baza cărui drept?, actele la control șoferului transportului. Chiar și așa, cazul Vidraru, de anii trecuți, dar și alte exemple similare, au demonstrat, de fiecare dată, că lemnul transportat de acele camioane avea proveniență legală!
Ce vină are Romsila că în parcurile naționale există, zone, în care este permisă tăierea legală a lemnului? Legiuitorul decide! Ce contează că suprafața fondului forestier național a crescut semnificativ după anul 1990? Nu o spune Romsilva, ci specialiștii…
Dar, pe necunoașterea realității mizează și ong-iștii. Pe faptul că, în România, în anul 2019, s-a ajuns la o paranoia totală, în care toată lumea știe că se defrișează, nu-i așa, pe rupte!, ba mai mult, orice cetățean care vede un camion cu lemne pe stradă consideră că acesta este din lemn tăiat ilegal! Aici s-a ajuns, din păcate!
Câți oameni știu că, astăzi, Romsilva administrează mai puțin de jumătate din fondul forestier național? Că este un dezastru în pădurile private, nu în cele administrate de Romsilva?
Cu toate aceste manipulări și atacuri concertate la adresa sa, Gheorghe Mihăilescu a înțeles că palierul comunicării/deschiderii Romsilva către oameni este crucial. Și că, treptat, cu bună-voință și profesionalism, cu argumente imbatabile, vor fi demontate toate aceste diversiuni!
În ultimul an, nu a existat o singură reclamație/plângere/sesizare care să nu fie verificată la sânge de acest om! Dar, totul are o limită. Un parteneriat eficient trebuie să aibă la bază doi sau mai mulți actori corecți.
Săptămâna trecută, Gheorghe Mihăilescu a reiterat către Greenpeace România și nu numai către aceasta, deschiderea/disponibilitatea/importanța unui dialog corect!
Mai mult, deși întâlnirea cu reprezentanții Greenpeace de la Ocolul Silvic Vama a fost un eșec, din cauza manipulării acestora, comunicatul post-întâlnire dat de Romsilva a fost unul mai mult decât concesiv, decent, care a refuzat să dea proporții unui scandal artificial!
Nu știu dacă Gheorghe Mihăilescu va reuși, în demersul său. Drumul recredibilizării Romsilva este foarte lung. Dar faptul că acesta este decis, animat de intenții bune, să comunice mult mai apăsat și argumentat nu poate fi decât un demers salutar. Pe care puțini manageri sunt dispuși să îl facă!
În mod cert actualul director general și implicit Romsilva vor fi atacați în continuare. Decredibilizarea face parte dintr-un plan/peisaj funest al unor interese uriașe. Important este, însă, să-ți respecți profesia și să duci, până la capăt, lupta pentru apărarea pădurilor României.
I.Badea
niste hoti cei din romsilva care isi bat joc de oameni si de romania!de ce au refuzat sa vina in teren unde au zis localnicii …si nu unde au aranjat o saptamana terenul !