Ultimul cartuș al lui Tăriceanu

0

Candidatura lui Tăriceanu la prezidențiale reprezintă, de departe, ultimul tren politic major al liderului ALDE. De aici, este explicabilă, frustrarea/nemulțumirea acestuia vizavi de prezidențiabilul Dăncilă. În mod cert, Tăriceanu și ALDE vor crește presiunea la adresa PSD, în tentativa eșuată, se pare, de a forța susținerea sa la prezidențiale, de către liderii PSD.

Din păcate, ALDE se află la un scor de avarie. A ratat pragul intrării în PE, iar nemulțumirile în partid sunt majore. Tăriceanu știe foarte bine că statutul de remorcă PSD, remorcă a unui Dragnea extrem de nepopular, l-au costat foarte mult! Încearcă, de câteva săptămâni, o disociere/distanțare de PSD dar va fi greu de crezut că mesajul va prinde! Tăriceanu și ALDE sunt însă, dincolo de opoziția mimată la adresa PSD, dependenți de guvernare. De beneficiile guvernării. Campaniile electorale pentru prezidențiale, locale și parlamentare, sunt costisitoare, iar un ALDE în opoziție nu le poate susține. Mai mult, funcția de președinte al Senatului ar fi pierdută, imediat, de Tăriceanu, avid de demnități importante în stat!

Cu toate acestea, Tăriceanu se simte, pe bună-dreptate, trădat. Dăncilă l-a lăsat, cum se spune „cu ochii în soare”. Fără susținerea PSD, Tăriceanu nu are șanse să acceadă în finala prezidențială. Poate obține un scor de 10% și acest lucru ar reprezenta un succes major pentru el și partidul pe care îl conduce.

De altfel, Tăriceanu nu are altă variantă decât să devină prezidențiabil. Vrea, cu disperare, să joace rolul de locomotivă pentru un ALDE muribund, care va cunoaște o intensă hemoragie internă în cazul în care nu va accede în viitorul Parlament.

Pe de altă parte, Tăriceanu, politician cu o salbă impresionantă de demnități, deputat, senator, ministru, premier, președinte al Senatului, președinte al PNL, respectiv, ALDE, vede, prin obținerea funcției de președinte, o încununare a unei cariere politice prestigioase! Este, până la urmă, vorba și de vanitate personală.

Chiar și cu sprijinul PSD, Tăriceanu ar fi avut șanse infime să ajungă la Cotroceni. Ar fi intrat, în mod cert, în turul al II-lea, dar atât…Ar fi fost învins, categoric, de Iohannis sau Barna! Dar notorietatea sa ar fi crescut suficient încât să tragă după el ALDE, în viitorul Parlament, ceea ce i-ar fi oferit o trambulină pentru a identifica o accedere și în viitoarea coaliție de guvernământ!

Tăriceanu se află, astăzi, într-un moment dificil al carierei sale politice. ALDE este dependent de credibilitatea sa. Poate duce o campanie eficientă, care să-i aducă cât mai multe voturi! Nu-i rămâne, astfel, decât să lupte până la capăt și să-i convingă pe votanții PSD că reprezintă o variantă mai bună decât Dăncilă! Nu este exclus ca acesta să obțină un scor mai bun decât Dăncilă, în primul tur, ținând cont de trădările care vor avea loc în PSD!

Este, practic, ultimul cartuș politic al liderului Tăriceanu!Ține doar de el dacă îl poate fructifica la maximum sau nu!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.