Boris Johnson îi va cere reginei Elisabeta să dizolve Parlamentul pe 10 septembrie

0

Guvernul lui Boris Johnson îi va cere reginei Elizabeth să dizolve Parlamentul pe 10 septembrie, informează BBC, potrivit News.ro.

Televiziunea publică britanică citează surse guvernamentale.

Activitatea Parlamentului britanic va fi reluată pe 3 septembrie.

Parlamentarii nu vor avea timp, astfel, să aprobe nicio lege care l-ar putea opri pe Johnson să scoată Marea Britanie din Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără un acord.

Conservatorul Dominic Grieve, care a făcut campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE, cataloghează această idee drept „un act scandalos” şi a avertizat că ar putea duce la un vot de neîncredere pentru Johnson. „Acest guvern urmează să cadă”, a spus el.

O sursă guvernamentală a BBC a apărat acţiunea: „Este timpul ca un nou guvern şi un nou prim-ministru să facă un plan pentru ţară după ce părăsim UE”.

Ideea a stârnit controverse. Criticii spun că dizolvarea Parlamentului va face ca membrii săi să nu îşi poată juca rolul democratic în procesul Brexit.

Aparent, puţini miniştri au ştiut de acest plan.

Boris Johnson a declarat că vrea ca Marea Britanie să părăsească Blocul Comunitar pe 31 octombrie cu un acord, însă nu va renunţa la dată nici dacă va fi un Brexit fără acord.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat miercuri că va programa Discursul Reginei în parlament pe 14 octombrie pentru a prezenta noile propuneri legislative, negând că astfel ar încerca să împiedice legislativul să-i blocheze planurile de Brexit, transmite Reuters.

‘Avem nevoie să continuăm cu agenda noastră internă şi de aceea anunţăm un Discurs al Reginei pe 14 octombrie’, a declarat Johnson într-un interviu televizat.

Întrebat în legătură cu criticile unor membri ai parlamentului privind faptul că li se refuză timpul necesar pentru a dezbate şi vota cu privire la Brexit, premierul britanic a răspuns: ‘Este complet neadevărat. Dacă vă uitaţi la ce facem noi, (vedeţi că) prezentăm un nou program legislativ’.

‘Va fi timp suficient de ambele părţi ale acestui summit crucial (al liderilor UE) de pe 17 octombrie, timp suficient în parlament pentru membrii săi să dezbată UE, să dezbată Brexitul şi toate celelalte subiecte, timp suficient’, a adăugat Boris Johnson.

El a mai afirmat că este probabil ca parlamentul să voteze asupra proiectelor legislative ale guvernului său pe 21 şi 22 octombrie.

Potrivit Reuters, anunţarea agendei legislative pe 14 octombrie va însemna practic închiderea parlamentului de la mijlocul lui septembrie şi va reduce intervalul de timp în care membri ai legislativului ar putea încerca să blocheze un Brexit fără acord. Pentru Johnson, aceasta va fi cea mai îndrăzneaţă manevră de până acum în demersul de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, notează Reuters.

‘Boris Johnson vrea să dea o lovitură anti-parlamentară. Împotriva alegătorilor şi a reprezentanţilor voştri politici. Pentru (un Brexit) dezastruos Fără Acord’, a reacţionat Diane Abbott, o purtătoare de cuvânt a laburiştilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.