Scandal: Iohannis, criticat dur de CSM!

Cererea judecătoarei Dana Gîrbovan de retragere a demisiei din magistratură a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii. Secţia pentru judecători a CSM a sărit în apărarea Danei Gîrbovan, după ce Klaus Iohannis a anunţat miercuri că respinge numirea ei la Ministerul Justiţiei. Declaraţiile preşedintelui sunt „un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției”, consideră Secţia pentru judecători a CSM într-un comunicat. La scurt timp, trei judecători ai secţiei s-au delimitat de comunicatul CSM.

CSM nu a stabilit încă data la care va fi luată în discuţie solicitarea Danei Gîrbovan, a anunţat purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioiu, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, Secţia pentru judecători a CSM a ieşit în apărarea Danei Gîrbovan, după atacul de miercuri al preşedintelui Klaus Iohannis. Afirmaţiile preşedintelui Iohannis despre Dana Gîrbovan reprezintă „un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei”, susţine Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturiiîntr-un comunicat.

„În raport de afirmaţiile preşedintelui României formulate în ziua de miercuri, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerinţe deosebit de grave la adresa independenţei justiţiei”, se arată în comunicatul CSM.

Reprezentanţii Secţiei pentru judecători subliniază „în mod ferm” că motivarea prezentată public de preşedintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcţia de ministru al Justiţiei a unui judecător, prin referiri „nejustificate şi nedovedite” cu privire la independenţa şi probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenţei şi prestigiului justiţiei.

Potrivit sursei citate, Consiliul Superior al Magistraturii şi puterea judecătorească, prin instanţele judecătoreşti, sunt singurele autorităţi îndreptăţite prin dispoziţiile expres prevăzute în Constituţie şi în legislaţia organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calităţile cerute de dispoziţiile legale pentru exercitarea funcţiei.

„Afirmaţiile preşedintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcţia de ministru al Justiţiei, persoană care a îndeplinit funcţia de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicităţii acestora în cadrul mecanismelor legale şi constituţionale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei”, precizează Secţia din cadrul CSM.

Secţia pentru judecători mai arată că a subliniat în nenumărate ocazii şi reiterează în circumstanţele actuale că, indiferent de climatul social şi politic, reprezentanţii instituţiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru şi prudenţă, iar nicio situaţie nu poate justifica încălcarea garanţiei constituţionale a independenţei justiţiei.

„Nu în ultimul rând, Secţia pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiţiei ar fi contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor din justiţie şi este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiţie mai bun în folosul cetăţeanului”, se mai arată în comunicat.

Trei judecători se delimitează de comunicatul Secţiei pentru judecători CSM

Trei judecători din CSM, Andrea Chiș, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu, s-au delimitat de comunicatul Secţiei pentru Magistraţi a CSM, în care o apără pe Dana Gîrbovan și îl acuză pe Klaus Iohannis de ingerințe deosebit de grave în justiție.

Din argumentele celor trei, obținute de G4Media.ro, rezultă că judecătorul Andrea Chiș susține că un astfel de comunicat poate plasa CSM în contextul campaniei pentru prezidențiale, judecătorul Mihai Bălan consideră că procedura de numire a ministrului este eminamente politică și nu are legătură independența justiției, iar judecătorul Bogdan Mateescu susţine că arhitectura constituțională nu permite unui judecător în funcție să fie nominalizat ministru.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că respinge numirea Danei Gîrbovan în funcţia de ministru al Justiţiei.

„Resping propunerea pentru ministrul Justiţiei. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD şi ALDE de a destructura justiţia, de a opri lupta anticorupţie şi de a baroniza total România. PSD şi ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituţiilor şi nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor şi în care cred şi eu”, a spus Klaus Iohannis.

Dana Gîrbovan a reacţionat, spunând că aşteaptă să vadă motivele preşedintelui şi a anunţat căîşi retrage cererea de demisie din magistratură.

„Am luat act de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcţia de ministru al Justiţiei. Voi răspunde public, punctual, motivelor preşedintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este ‘total împotriva valorilor democratice’, după ce acesta îşi va motiva în scris şi publica hotărârea. (…) Mi-am înaintat demisia către Secţia de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secţiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a scris Gîrbovan miercuri pe Facebook.

Pe 26 august, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de demisia din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (unanimitate)”, se arăta în decizia CSM.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.