Merkel, față cu șocul alegerilor legislative

0

Duminică au loc alegeri pentru adunările legislative în trei landuri din estul Germaniei. Un test foarte complicat pentru Angela Merkel, în condițiile popularității tot mai mari de care se bucură, în această parte a țării, Alternativa pentru Germania, AfD, notează RFI Romania.

The Local Germany estimează că rezultatele acestor alegeri, care vin la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, vor afecta puternic fragilul guvern de coaliție al cancelariei Angela Merkel.

AfD este bine plasată în landul Brandenburg, dar și în Saxonia. În afară de atitudinea deja cunoscută împotriva islamului și a imigranților, AfD a valorificat și resentimentele persistente de la căderea din 1989 a Zidului Berlinului.

Pentru Merkel, un dezastru electoral al CDU sau al partenerului ei social – democrat ar reprezenta o altă amenințare pentru coaliția și așa destul de zbucuimată.

Lidera veterană, Angela Merkel, și-a anunțat deja retragerea la sfârșitul mandatului său actual, în 2021, dar tulburările electorale regionale ar putea grăbi demisia guvernului.

Rezultatele slabe pentru SPD, demoralizat deja de o serie de înfrângeri electorale, ar stimula criticii interni care doresc ca partidul să părăsească guvernul Merkel.

Foreing Policy estimează că extremiștii vor triumfa la alegerile regionale din acest weekend și cele mai profunde schimbări sunt așteptate în dreptul cancelarului Angela Merkel.

Alegerile ar putea să aducă tensiuni de lungă durată în partid cu privire la direcția sa viitoare. Aripile moderată și conservatoare ale CDU sunt în contradicție în ce privește provocarea reprezentată de populiști. Un dezastru electoral ar putea accelera plecarea lui Merkel din politica germană și genera noi probleme pentru succesoarea ei, Annegret Kramp-Karrenbauer.

New Statesman observă cum centrul politic al Germaniei se fracturează. Campania preelectorală a declanșat, de asemenea, o dezbatere asupra estului Germaniei și de ce la 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, regiunea se pare că se îndepărtează, politic vorbind, de restul țării.

Reunificarea a fost în multe feluri o poveste de succes: Germania de est se mândrește cu salarii în creștere, universități de top și orașe în plină expansiune. Șomajul în est a scăzut la 7,6% în 2017, comparativ cu 17% în 1999.

Dar salariile și pensiile rămân mai mici în est decât în vest; populația îmbătrânește mai repede; nu există companii estice listate la Frankfurt și aproape nicio companie majoră nu își are sediul în regiune.

Există o recunoaștere din ce în ce mai mare a faptului că tulburările dramatice suferite de est după reunificarea din 1990 nu au fost abordate în mod adecvat. Șomajul din anii 90 a golit orașele, în timp ce tinerii și întreprinzătorii s-au îndreptat spre vest. Conform Institutului de Cercetări Economice din Dresda, populația est-germană a scăzut la nivelul din 1905, în timp ce populația din vest este mai mare ca niciodată. Acest lucru a favorizat resentimentele și a oferit teren pentru AfD.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.