Barna l-ar vota pe Iohannis în turul II al prezidențialelor

Share:

Dan Barna, preşedintele USR, cere alegeri anticipate imediat după alegerile prezidenţiale. El spune că alianţa USR-PLUS poate intra la guvernare doar în condiţiile unei majorităţi parlamentare care să susţină reformele de care România are nevoie. Dacian Cioloş, preşedintele PLUS, spune la rândul său că alianţa este pregătită să intre la guvernare.

„Soluția în care credem sunt alegerile anticipate imediat după prezidențiale. Îmi asum să cer actualului parlament un acord politic pentru a agrea realizarea anticipatelor, singurele care ne pot scoate din criza care se anticipează”, a declarat Dan Barna luni dimineaţă.

Dan Barna le cere partidelor din Parlament „un acord politic” pentru declanșarea alegerilor anticipate după prezidențiale.

„România are nevoie de un guvern de tranziție. Soluția corectă e să ne întoarcem la popor, la alegeri anticipate. Românii au primit în această guvernare doar agenda personală pe justiție a liderilor PSD”, a mai spus președintele USR.

La rândul său, Dacian Cioloș, liderul PLUS, a explicat că guvernul Dăncilă trebuie să demisioneze deoarece a rămas fără majoritate parlamentară.

„Dacă doamna Dăncilă nu înțelege, va fi o moțiunea de cenzură, care sper să fie susținută (…) Alanța USR PLUS suntem gata să ne asumăm guvernarea, mandatul pe care l-am primit pe 26 mai. Suntem gata să intrăm la guvernare, avem oameni, suntem în proces de elaborare a programuluii de guvernare. Am trăit unii experiența din 2016 de a guverna pentru binele României, ne-am asumat atunci guvernarea. Dar fără o majoritate clară nu se poate”, a precizat Cioloș.

Dan Barna: Fără un vot în faţa Parlamentului, acest Guvern nu mai are legitimitate

În cadrul unei conferinţe de presă de luni, candidatul USR Plus la preşedinţia României, Dan Barna, a declarat că ”o să vedem în ce măsură PSD va respecta legile din România”.

”Poziţia noastră este că acest Guvern trebuie să vină pentru un vot în faţa Parlamentului pentru că după toate normele constituţionale şi legale nu mai are legitimitate, ieşind unul dintre partenerii cu care a fost investit Guvernul. O să vedem în ce măsură PSD va respecta legile din România”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR mai spune că următorul Guvern va trebui să fie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, iar Alianţa USR Plus îl va susţine cu unele condiţii.

”Următorul Guvern este un Guvern pe care trebuie să îl iniţieze preşedintele Iohannis pentru că el are acest drept constituţional, un Guvern pe care  Alianţa USR Plus îl va susţine parlamentar pe cel cu cele 3-4 condiţii: fără penali în funcţii publice, pensii speciale, alegerile în două tururi, dau doar câteva exemple, un Guvern care să aibă ca obiectiv un acord politic asumat organizarea de alegeri anticipate. Acesta este un Guvern pe care îl vom susţine parlamentar. Spunem asta de un an şi jumătate, iată, ceea ce spunem de un an şi jumătate a ajuns realitatea obiectivă a acestor zile”, a mai spus Dan Barna.

Barna a subliniat că următorul guvern, cel de după alegerile anticipate, în cazul în care acestea vor avea loc, nu va putea face reforme.

”Guvernul care va veni, după Guvernul Dăncilă nu va putea să facă reforme, nu va putea să guverneze serios în România pentru că noi nu credem că alături de Tăriceanu, alături de Ponta, alături de cei din spatele lor se pot face lucruri reale în România. De aceea, soluţia sunt alegerile anticipate, o validare populară, apoi vom prelua guvernarea şi vom face acele reforme de care avem nevoie”, a mai declarat liderul USR.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care moţiunea de cenzură nu va trece, Barna a spus că ”dacă nu trece moţiunea de cenzură, înseamnă că această opoziţie pe care am văzut-o timp de trei ani de zile este pur decorativă. Asta e realitatea pe care o vedem cu toţii”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.