Premierul Boris Johnson primește o grea lovitură din partea Camerei Comunelor

Camera Comunelor din Marea Britanie a adoptat, miercuri seară, în fază finală, legea care cere amânarea Brexit-ului, dându-i o nouă lovitură premierului Boris Johnson, pentru a împiedica o ieşire fără acord din UE la 31 octombrie. Imediat după, parlamentarii au respins și alegerile anticipate dorite de premier. 

Parlamentarii au decis că Brexit-ul nu poate avea loc fără un acord prealabil între Regatul Unit și UE, o lovitură pentru premierul Boris Johnson, dar una previzibilă, în ciuda încercărilor sale de a evita înfrângerea.

Actul normativ a fost adoptat cu 327 de voturi ‘pentru’ şi 299 ‘împotrivă’ în a treia şi ultimă lectură, cu ajutorul unor parlamentari rebeli conservatori.

Actul normativ va ajunge acum în Camera Lorzilor, unde urmează să fie dezbătut probabil timp de mai multe zile.

Premierul Boris Johnson a reacţionat imediat şi a spus că actul normativ pune efectiv capăt negocierilor privind Brexit-ul.

Boris Johnson a mai declarat că legea adoptată îl forţează pe premier să capituleze în negocierile cu UE şi că privează Marea Britanie de dreptul de a decide cât de mult ar trebui să stea în UE.

Johnson a declarat totodată că guvernul nu poate funcţiona dacă parlamentul refuză să adopte ceea ce el propune.

El a spus de asemenea că trebuie să aibă loc alegeri la 15 octombrie. Deocamdată, acest lucru nu pare că se va întâmpla.

Parlamentarii au respins miercuri noaptea și solicitarea lui Johnson privind convocarea de alegeri anticipate.

Propunerea executivului britanic a întrunit doar susţinerea a 298 de parlamentari. Pentru aprobarea sa era nevoie de 434 de voturi, adică două treimi din totalul deputaţilor. Împotriva moţiunii au votat 56 de deputaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.