Ministrul Deneș, la întâlnirea internațională a silvicultorilor de la Băile Felix

Manifestările Internaționale ale Silvicultorilor s-au desfășurat joi și vineri la Băile Felix, județul Bihor. La întâlnire au participat specialiști din România, Bosnia-Herțegovina, Polonia, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria.

Evenimentul a fost organizat de Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, iar tema principală a discuțiilor a fost „Necesitatea adaptării politicilor forestiere la provocările actuale și viitoare”.

De asemenea, ca în fiecare an, silvicultorii au participat și la competiția sportivă internațională „Cupa Federația Silva”.

Ministrul Ioan Deneș a răspuns invitației de a participa la acest eveniment și le-a transmis celor prezenți un mesaj pe care îl puteți regăsi în continuare:

„Doamnelor și domnilor, bine v-am găsit!

Este pentru al doilea an când am onoarea și bucuria de a participa la o întâlnire la care sunt prezenți nu numai silvicultori români, pe care i-am întâlnit mai des, cu ocazia vizitelor de lucru pe care le-am efectuat în țară, ci și cu silvicultori din străinătate.

Vreau să profit de această ocazie și să le urez oaspeților noștri bun-venit! Sper ca timpul petrecut în România să-i determine să vină nu numai în interes profesional, ci și ca turiști, atrași de frumusețea acestor meleaguri, care au nu numai păduri, unele încă neumblate, dar și munți falnici și mirifica Deltă a Dunării. Chiar în această zonă în care ne aflăm, avem privilegiul de a admira un peisaj senzațional!

Revenind la tema summit-ului – „Necesitatea adaptării politicilor forestiere la provocările actuale și viitoare” –  vreau să subliniez și eu importanța profesiei dumneavoastră. O importanță care devine din ce în ce mai evidentă, mai ales în acest context în care schimbările climatice provocate de încălzirea globală ne pun în fața unor provocări nemaiîntâlnite. Unii dintre colegii silvicutori prezenți aici au trecut prin situații catastrofale în ceea ce privește efectele încălzirii globale asupra pădurilor.

 În acest cadru general, silvicultura, ca știință, și silvicutorii, ca profesioniști, trebuie să găsească echilibrul cvasiperfect între nevoia de a exploata pădurea ca resursă, în folosul dezvoltării societății, dar, în același timp, cu grija ca aceasta să nu fie afectată, spre folosul Omului.

De aceea, întâlnirile silvicultorilor care își desfășoară activitatea în aceeași regiune cu omologii lor care practică profesia în alte zone ale continentului, dar nu numai, creează oportunitatea de a împărtăși unii altora experiențele pozitive, noutățile din domeniu, previziuni, precum și moduri de acțiune în situații de criză.

În timpul mandatului meu de ministru, creșterea suprafețelor împădurite este unul dintre obiectivele prioritare. Când spun aceasta mă refer atât la refacerea terenurilor forestiere afectate uneori chiar de  nesăbuința și lăcomia oamenilor, cât și la împădurirea zonelor aride, deșertice, pe care nu mai crește nici măcar iarba.

În actualul context climatic, fiecare arbore, fiecare arboret care se dezvoltă pe un teren afectat, reprezintă tot atâtea victorii pe care omul le are în lupta cu deșertificarea. În acest demers, noi, ca autoritate a statului, și dumneavoastră, ca profesioniști chemați să înfăptuiască acest demers, trebuie să luăm alături cetățenii, iar aceasta este posibil prin conștientizare și educație.

În final, apreciez faptul că, pe lângă discuțiile științifice și schimbul de idei în domeniul dumneavoastră de referință, ați ales să aveți și activități sportive care au rolul de a suda și mai mult relațiile interumane.

Vă urez mult succes, atât în activitatea dumneavoastră profesională, cât și în competiția sportivă la care participați zilele acestea.

Vă doresc ca în ambele situații să fiți învingători!

Vă mulțumesc!”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.