Prioritățile Mariei Grapini, trecute în documentul oficial IMCO 2019-2024!

Marți, 17 septembrie, Grupul de Lucru IMCO S&D a dezbătut, la Strasbourg, un document important pentru perspectiva economică europeană, în fapt prioritățile Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorilor pentru perioada 2019-2024.

Europarlamentarul Maria Grapini este vicepreședinte al Comisiei IMCO, iar propunerile sale din documentul oficial vizează problemele cele mai acute ale României pe care, de altfel, Maria Grapini le-a spus și expus, în mod repetat, în Parlamentul European.

Primul și cel mai important se referă la eliminarea dublului standard al produselor de pe piața unică, știut fiind faptul că țara noastră suferă din această cauză.

“Consider ca trebuie să asigurăm echitatea si concurența loială între producători pe piața unică. Consumatorii europeni trebuie asigurati că,  indiferent de țara în care consumș un produs, sub un anumit brand, acesta trebuie să aibă aceleași ingrediente și caracteristici ale calității. Trebuie să contribuim la eliminarea discrepanțelor dintre Est și Vest în ceea ce privește calitatea produselor si protectia consumatorului!”, a susținut, și de această dată, Maria Grapini.

O altă prioritate a europarlamentarului român se referă la Programul Vama.

“Programul își propune protectia consumatorilor și contracararea atacurilor teroriste. Asadar, sunt necesare mecanisme de control armonizate și standardizate pentru a urmări fluxurile transfrontaliere ilegale de bunuri și pentru a combate fraudele. În calitate de raportor al acestui raport, consider că este necesar să lucrăm în continuare și să îmbunătățim acest program pentru o mai bună funcționare a Uniunii Vamale”, este opinia Mariei Grapini.

Europarlamentarul a mai susținut cauza unor achiziții publice transparente, care să asigure egalitatea de tratament, nediscriminarea, recunoașterea reciprocă, proporționalitatea în ceea ce privește domeniul în cauză, precum și reglementarea platformelor online și drepturile consumatorilor în comerțul electronic.

Maria Grapini consideră că, în mediul platformelor online, există o serie de dezechilibre între platforme, precum și între furnizorii prin servicii de intermediere online. “Aceste dezechilibre au efecte negative atât asupra comercianților, cât și asupra consumatorului, deoarece pot duce la concurența neloială, servicii și produse mai puțin calitative, dar și la o varietate mai limitată de produse și servicii, precum și la creșterea prețurilor. Consider că trebuie să asigurăm norme stricte pentru protecția consumatorului atunci când achiziționează produse online, dar în același timp trebuie să fie create condițiile necesare pentru a avea o concurență loială între platforme. Consumatorii europeni trebuie să aibă acces la comerț electronic corect, echitabil și transparent!”, în opinia europarlamentarului.

Pornind de la certitudinea că, la modul general, contractele de achiziții publice joacă un rol important în economiile statelor membre, iar aplicarea principiilor pieței interne în cazul acestor contracte asigură o mai bună distribuire a resurselor economice și o utilizare mai rațională a fondurilor publice, Maria Grapini  susține că alegerea celor mai bune întreprinderi de pe piața europeană încurajează competitivitatea întreprinderilor europene și consolidează respectarea principiilor transparenței, egalității de tratament și eficienței, reducând astfel riscul de fraudă și corupție.

“Deși Comisia IMCO a lucrat la aceste aspecte, cred că mai avem de instituit măsuri pentru a asigura egalitatea de tratament, nediscriminarea, recunoașterea reciprocă, proporționalitatea și transparența în ceea ce privește achizițiile publice. Deși au fost mai multe modificări ale directivei privind achizițiile publice, studiile au arătat că în statele membre încă nu este un acces suficient de mare al IMM-urilor la achizițiile publice, existând un procent de peste 60% în care achizițiile sunt atribuite în funcție de prețul minim și există termene foarte lungi în finalizarea unei proceduri de achiziții publice, acest lucru diminuând eficiența și eficacitatea.”, consideră europarlamentarul.

Continuând demersul personal, de ani de zile, Maria Grapini a prins, obligatoriu, la priorități și subiectul încurajării antreprenoriatului feminin, respectiv susținerea IMM-urilor.

“În societatea actuală, încă există perceptii gresite referitoare la abilitățile femeilor pentru a deține poziții de top, de aceea consider că este necesar să avem măsuri de încurajare a femeilor și de a le susține financiar pentru a se lansa în antreprenoriat. În ceea ce privește IMM-urile, este bine știut că acestea nu au acces suficient la finanțare, de aceea este nevoie de un buget majorat și de măsuri adecvate pentru a crește competitivitatea pe piață. IMM-urile întâmpină dificultăți financiare atunci când se formează, de aceea este necesar să lucrăm la reducerea birocrației și simplificarea procedurilor de formare la nivel european”, a mai susținut Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele Comisiei IMCO din PE a prioritizat plățile întârziate, în condițiile în care a fost fost raportor alternativ pentru raportul referitor la combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale.

„În calitate de raportor din partea grupului politic S&D, mă bucur că am reușit să introducem o referință la faptul că ar trebui depuse eforturi pentru a trece la un termen de plată de 30 de zile și la faptul că termenele de plată care depășesc 60 de zile, reprezintă o lacună care poate permite acorduri privind termene lungi de plată care pot fi dăunătoare pentru companii, în special pentru IMM-uri! Consider că mai putem aduce multe îmbunătățiri acestei directive în vederea încurajării plăților efectuate în timp util”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.