Muzeul Satului Bucovinean, un loc plin de tradiții care nu trebuie ratat
Situat în imediata apropiere a Cetății Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean reflectă organizarea și activitatea complexă a satului tradițional, arhitectura vernaculară a gospodăriilor și a construcțiilor comunitare, a instalațiilor tehnnice care ilustrează ocupațiile, meseriile și meșteșugurile zonei, modul de viață al locuitorilor din Bucovina. Aici pot fi admirate gospodăriile formate din case și anexe, amplasate de-a lungul ulițelor, în vatra satului, ca centru polarizator al vieții comunității.
Odată intrat pe ușa mică de lemn a muzeului ajungi într-o altă lume. O lume în care totul era mai tihnit, mai așezat. O lume unde copiii alergă desculți pe ulița satului, femeile și bărbații, osteniți de munca cămpului se întorc fluerând spre case. Totul pare încă viu ca și cum toată suflarea satului s-ar fi dus la o nuntă, botez sau înmormântare.
Toată această visare durează cam o oră, atât îți ia să vizitezi, dar nimic nu te oprește să iei cu tine liniștea găsită in micul sat bucovinean.
Muzeul este totodată și gazda mai multor evenimente folclorice pentru localnici și turiști, precum târguri ale meșterilor populari, tabere de creație pentru cei mici sau spectacole cu iz tradițional.
Organizat în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei, Muzeul Satului Bucovinean pune în valoare patrimoniul cultural-arhitectonic de factură populară din Ţara de Sus. Cel mai tânăr dintre muzeele în aer liber ale României s-a înfiripat în deceniul al VIII-lea al secolului trecut, când satul bucovinean dispunea de nenumărate monumente de arhitectură populară dar din păcate activitatea – concretizată prin transferul mai multor obiective şi reconstruirea a trei dintre acestea – a fost întreruptă. După 1990, noi gospodării şi instalaţii tehnice au fost transferate pe platoul cetăţii fiind reconstruite şi puse în valoare 30 de obiective de arhitectură populară. Concepută ca un sat tradiţional bucovinean, expoziţia în aer liber va cuprinde 80 de monumente de arhitectură populară: biserică, şcoală, gospodării ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti, instalaţii tehnice, crâşmă. Pe o suprafaţă de 6 ha sunt reconstruite obiective de arhitectură populară din toată Bucovina. Biserica Vama, monument de arhitectură, datează din anul 1783.
Construcţia este bogat ornamentată cu motive zoomorfe (capul de cal) şi geometrice (rozeta). Biserica are un plan treflat clasic, pictura originală păstrându-se doar în zona altarului. Lângă biserică a fost reconstruită clopotniţa. Casa Dorna Cândreni, construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, având la acea vreme o frecvenţă medie, astăzi este un unicat pentru zonă. Casa este amenajată cu obiecte specifice zonei Dornelor şi cu inventarul de piese folosite de bărbaţi pentru lucrul la pădure şi la plutărit. Casa Roşu, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea, este reprezentativă pentru zona Dornelor. Obiectivul, de dimensiuni impunătoare, a aparţinut unor gospodari înstăriţi, dovadă stând cele două cuptoare cu elemente de inspiraţie orăşenească şi foişorul larg de la intrare.
Crâşma lui Moş Iordache datează din perioada 1928 – 1930, fiinţând drept crâşmă în satul Şaru Dornei până după cel de-al doilea război mondial. Pe un mic curs de apă numit chiar Pârâul Morii este reconstruită o moară cu roată hidraulică. Moara de piatră de la Mănăstirea Humorului, ce datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, era cea mai mare moară din această zonă. Gospodăria Straja, datând de la mijlocul secolului al XIX-lea, tipică pentru zona de tranziţie de la munte la podiş, este compusă din casă de locuit, grajd şi celar (hâj). Casa Ostra, datând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, monumentală prin proporţii şi dimensiuni, conservă un plan tradiţional de construcţie de largă circulaţie în Bucovina.
Program
Perioada 15.10 – 15.04
Luni – Vineri: 8:30 – 15:30 | Sâmbătă – Duminică: închis
Muzeul se poate vizita și în timpul week-end-ului, dar acest lucru se poate face doar printr-o programare prealabilă (cu cel puțin 48 ore înainte) pentru grupurile mai mari de 15 persoane, la numărul de telefon: 0230/216439.
Perioada 15.04 – 15.10
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 | Luni: închis
Tarife
Pentru expoziția permanentă
Adulți: 6 lei / persoană
Grup copii: 1,5 lei / persoană
Taxă de fotografie
5 lei / oră
Adresă și localizare
Aleea Cetății, Suceava, județul Suceava
surse: www.savizitam.ro; http://ghidulmuzeelor.cimec.ro;