Maria Grapini, la premiera unui dublu festival din Timișoara, al Doinelor și al Mierii

Europarlamentarul Maria Grapini este susținătorul Festivalului Doinelor, de ani de zile, eveniment care, așa cum declară organizatorii, nu s-ar putea desfășura fără această implicare concretă. Ediția 2019 a constituit o premieră, pentru că, sâmbătă, la Timișoara, doinele și-au dat mâna cu mierea, într-o inedită metaforă, astfel că Muzeul Satului a găzduit un dublu festival, de suflet și de tradiție românească autentică.

Europarlamentarul Maria Grapini a fost oaspete de onoare al evenimentelor în aer liber, la care au sosit invitați din toată țara, dar și din Serbia vecină. Asociația Crescătorilor de Albine din România, filiala Timiș, a invitat-o pe Maria Grapini, în preambulul deschiderii festive, la o discuție deschisă și concretă, pe tema problemelor majore pe care le au apicultorii români într-o piață de desfacere comună injustă. Mierea românească extraordinară nu are cum învinge pe această plajă de desfacere insuficient reglementată, odată ce produse care nu au nici cea mai mică legătură cu ea se vând drept miere, la prețuri de dumping, omorând producătorii români.

Europarlamentarul le-a promis sprijin apicultorilor și o viitoare dezbatere tehnică, la Bruxelles, unde va fi prezentă o delegație a Asociației Crescătorilor de Albine, dar și reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene.

„Cereți-mi și vă ajut! Apicultorii români trebuie susținuți de urgență! Aștept propunerile dumneavoastră concrete, până în 1 noiembrie, pentru a putea ajusta noua directivă europeană destinată apicultorilor!”, a declarat Maria Grapini, la Timișoara.

Deschiderea festivă a Festivalului Doinelor și al Mierii s-a făcut pe scena Muzeului Satului, de unde europarlamentarul a transmis un nou mesaj de unitate și solidaritate românească, în ton cu cele discutate.

“Trebuie să fim uniți și să ne susținem! Haideți să dăm dovadă de românism și să cumpărăm produse românești! Fiecare țară își susține producătorii, s-o facem și noi! Rămân partenerul vostru fidel!“, a spus europarlamentarul, în deschiderea evenimentului dublu, dedicat tradițiilor românești autentice.

Cât privește Festivalul Doinelor, ca în fiecare an, organizatorii au fost la înălțime. Asociația Culturală Constantin Brâncuși din Timișoara și Asociația „Casa Doinelor” Orțișoara au pregătit expoziții de port popular românesc, mâncare tradițională, spectacole folclorice cu soliști îndrăgiți, doinitori de excepție, toate într-o atmosferă de sat autentic în mare sărbătoare.

Maria Grapini s-a prins în horă, ca întotdeauna, în aplauzele oaspeților prezenți la eveniment. Europarlamentarul a  vizitat toate standurile expoziționale, a stat de vorbă cu producătorii și cu meșterii populari, a oferit interviuri presei, a făcut poze cu doritorii.

„După cum se vede și se simte, Festivalul Doinelor și Festivalul Mierii, desfășurate împreună, conferă bucurie, frumusețe și autenticitate românească. Mă bucur pentru succesul de astăzi, le mulțumesc oamenilor care m-au primit cu atâta căldură, abia aștept ediția viitoare! Doamne ajută să reușim să trecem peste greutăți, uniți!”, a conchis europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.