EximBank finanțează investițiile Agricost în cea mai mare exploatație agricolă din UE

0

EximBank și compania Agricost SA – administratorul exploatației agricole Insula Mare a Brăilei, cel mai mare sistem de fermă integrată din Uniunea Europeană, au încheiat un acord de finanțare în valoare totală de 28,8 milioane de euro, facilitatea având ca destinație continuarea investițiilor societății pentru următorii ani.

Cele mai importante proiecte de investiții ale companiei vizează, printre altele, achiziția de echipament agricol performant și extinderea structurii de irigație din zona sudică a Insulei Mari a Brăilei.

”Prin încheierea acestui acord cu Agricost – unul dintre cei mai mari jucători din domeniul agricol la nivel național și chiar european, EximBank continuă să evolueze în direcția consolidării poziției de finanțator corporate important, având ca principal atu abilitatea de a structura soluții financiare smart pentru partenerii săi. Suntem convinși că acest parteneriat – construit pe capacitatea EximBank de a oferi produse şi servicii care nu numai că sunt la un standard înalt de calitate, dar sunt şi competitive din punctul de vedere al costurilor, și pe potențialul Agricost de a implementa proiecte sustenabile, cu impact direct și pozitiv la nivel micro și macro-economic – va contribui consistent la consolidarea agribusiness-ului românesc”, a spus Traian Halalai, președintele executiv al EximBank.

La rândul său, Mirela Bibicu, directorul Regiunii Sud-Est și coordonatorul Agenției Galați a EximBank a adăugat că “este o onoare să fim selectați ca partener financiar al Agricost având în vedere că operează aproximativ 57.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei și furnizează circa 5% din producţia totală de cereale a României”.

În anul 2018, Agricost a fost preluată de grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite. Al Dahra, un lider remarcabil al sectorului agricol, și-a stabilit ca obiectiv strategic maximizarea randamentelor realizate pe culturi la hectar, optimizarea costurilor de producție și de procesare precum și creșterea suprafeței de teren cultivate, dezvoltarea sistemului de irigatie, a parcului de echipamente agricole precum si a infrastructurii logistice, asumându-și un amplu program de investiții pentru următorii patru ani.

”Suntem hotărâți să continuăm planurile de investiții în domeniul agricol din România deoarece suntem convinși că numai prin implementarea unor investiții în tehnologie și inovare putem crește eficiența, productivitatea, precum și maximiza randamentele producției. Sunt investiții care vor aduce beneficii viitoare pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă și vor îmbunătăți accesul produselor românești la piețele internaționale, acestea conducând la crearea unei stabilități pe termen lung în zona producției agricole pentru România”, a spus Excelența Sa, Khadim Al Derei, Vicepreședinte și Cofondator al Al Dahra.

Despre EximBank

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate și pot fi accesate în condiții avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează pieţei interne. Companiile au la dispoziție și un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance și factoring, ce întregesc oferta de finanțare și garantare. Totodată, pentru că acţionează ca agent al statului pe piaţa de garanţii şi asigurări, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispoziţie de statul român, se infuzează în economie. La finele lui 2018, banca administra expuneri totale de 8 mld. lei, în creștere cu 30% față de 2017, și înregistra un profit de 113,5 mil. lei.

Despre Agricost

Agricost deține și administrează, cea mai mare exploatație agricolă din Europa, situată în Insula Mare a Brăilei din România, amplasată la o distanță de 160 km față de București și 130 km față de Portul Constanța. Exploatația din Insula Mare a Brăilei este gestionată prin intermediul a 29 de ferme vegetale, interconectate, care alcătuiesc o zonă agricolă compactă cu o suprafață de 56.000 de hectare de teren agricol fertil, cu liber acces la Dunăre. Suprafața agricolă aflată în exploatare este alcătuită preponderent din soluri aluvionare care permit cultivarea multor tipuri de culturi de câmp  precum și a celor furajere. Sistemul de irigație al fermei agricole s-a aflat într-o permanentă dezvoltare de-a lungul timpului, fiind dotat cu 6 stații noi pentru pomparea apei precum și cu o rețea de conducte cu o lungime totală de 2.300 km, pentru a facilita furnizarea apei pentru irigații în diferite părți ale Insulei Mari a Brăilei, folosind cele mai noi tehnologii. Exploatația agricolă produce anual peste 500.000 de tone de cereale, constând în diverse culturi de toamnă și vară, precum: grâu, orz, soia, floarea-soarelui și porumb.

Despre Al Dahra

Al Dahra este lider multinațional în agribusiness, specializat în cultivarea, producția și comercializarea hranei pentru animale și a mărfurilor alimentare de bază precum și în gestionarea întregului lanț de aprovizionare. Deservind o bază largă de clienți, atât din sectorul de stat și din cel privat, Al Dahra este o corporație transnațională, desfășurând operațiuni în peste 20 de state, deservind peste 40 de piețe, cu o poziție de lider în Asia și Orientul Mijlociu. La nivel de grup sunt exploatate peste 141.000 de hectare de teren agricol, 800 de pivoți pentru irigații și o flotă care cuprinde peste 900 de utilaje agricole. În plus, compania deține și administrează 15 instalații de prelucrare a furajelor și îmbalotare de ultimă generație, având capacitatea de a produce și furniza anual o cantitate de 3 milioane de tone metrice de lucernă și păioase, pentru industria laptelui și creșterea bovinelor. De asemenea, firma este lider în producția, ambalarea, comercializarea și distribuția cerealelor, operând trei mori pentru procesare orez  și două mori pentru procesare grâu, având capacități de producție anuală de 500.000 de tone de făină și 500.000 tone de orez. În plus, deține și operează un terminal de cereale poziționat strategic în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, cu 20 de silozuri și o capacitate de stocare de peste 300.000 tone. Al Dahra a făcut, de asemenea, investiții considerabile în sectorul logistică și al lanțului de aprovizionare. Operează anual ​​aproximativ două milioane de tone de marfă și transportă 175.000 TEU (Twenty Foot Equivalent Unit).  Pentru mai multe informații: http://www.aldahra.com

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.