Mesajul europarlamentarului Maria Grapini de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Share:

„La inițiativa ONU, ziua de 1 octombrie a fost desemnată, încă din anul 1991, drept Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, în semn de respect pentru oamenii vârstnici din întreaga lume. 

Sunt de părere că bătrâneţea nu are, niciodată, de-a face cu regretul. Bătrânețea trebuie să însemne satisfacția majoră că, în urma fiecăruia dintre noi, rămân fapte bine făcute, exemple extraordinare, lecții solide pentru cei tineri.

În orice democrație bine consolidată, persoanele vârstnice au locul lor, definit exemplar, răsplătit pe măsură. Moral, în primul rând, dar nu numai. Respectul nostru de aici trebuie să plece. Admirația, la fel! Părinții și bunicii noștri au trecut prin și peste vremuri mult mai grele decât cele prezente. Au făcut-o cu capul sus, demni și verticali, dintr-o decență pe care, cu siguranță, ți-o dă înțelepciunea anilor adunați frumos într-o viață de om.  În timp ce noi trăim din întrebări, vârstnicii dețin răspunsurile. Prea prinși în viteza cotidianului, însă, uităm adeseori să-i consultăm, să le cerem ajutorul, să întindem puntea dintre generații și e păcat.

Părinții, bunicii și străbunicii noștri au supraviețuit vremurilor dificile și o fac în continuare, pentru că au inteligență, cumpătare și rezistență! Au înțeles trecutul, acceptă prezentul, mai înțelept decât oricine, anticipează viitorul, cu ponderație și maturitate.

Eu datorez TOTUL părinților și oamenilor mai în vârstă decât mine! Ei m-au învățat să-mi iubesc țara, semenii, tradiția, cultura, valorile! Am crescut cu România, aproape de suflet, datorită lor! Nepoților mei le transmit aceste valori sfinte, zi de zi, prin ceea ce fac, aici sau în Parlamentul European. Am spus-o și o repet: o țară care nu-și respectă bătrânii nu are perspective!

Să le oferim respectul nostru, astăzi, de ziua lor, și întotdeauna!

La mulți ani, oameni frumoși, buni și demni!”, se arată în mesajul  europarlamentarului Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.