800 de secții de votare din străinătate, la prezidențialele din 2019

Ministerul Afacerilor Externe a propus Autorităţii Electorale Permanentă o primă listă de propuneri pentru sediile a 444 de secţii de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale. MAE preconizează că vor exista în total 800 de secţii de votare în străinătate până pe 19 octombrie.

”MAE a finalizat o primă listă de propuneri pentru înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2019. Astăzi, 3 octombrie 2019, MAE a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă cu 444 de secţii de votare propuse de misiunile diplomatice şi oficiile consulare. Avansarea listei a fost posibilă datorită demersurilor susţinute ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României care au solicitat sprijinul autorităţilor locale şi au organizat consultări cu reprezentanţii comunităţilor româneşti, în vederea identificării spaţiilor pentru secţiile de votare ce vor fi înfiinţate”, a transmsi, joi MAE.

Printre cele 444 de propuneri de secţii transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia şi Noua Zeelandă (7 secţii), Austria (17 secţii), Belgia (23 secţii), Canada (9 secţii), Cipru (6 secţii), Danemarca (12 secţii), Elveţia (8 secţii), Franţa (8 secţii), Germania (84 secţii), Italia (22 secţii), Republica Moldova (36 secţii), Norvegia (10 secţii), Olanda (22 secţii), Marea Britanie (8 secţii), Spania (37 secţii), SUA (22 secţii), Suedia (7 secţii), Ungaria (6 secţii).

MAE a mai transmis că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie 2019, iar până la expirarea acestuia MAE preconizează că vor fi înfiinţate peste 800 de secţii de votare în străinătate.

În perioada următoare, MAE va transmite către AEP noi propuneri pentru înfiinţarea de secţii de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României de spaţii adecvate şi obţinerea acordului statului de reşedinţă sau a autorităţilor locale: Afganistan (2 secţii), Franţa (41 de secţii), Grecia (11 secţii), Irlanda (16 secţii), Italia (120 de secţii), Luxemburg (3 secţii),  Malta (1 secţie), Portugalia (9 secţii), Marea Britanie (62), Spania (112 secţii), Statele Unite ale Americii (7 secţii). Conform Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările ulterioare, MAE are atribuţii administrativ-organizatorice în pregătirea şi desfăşurarea procesului de votare în străinătate.

Astfel, MAE transmite eşalonat propuneri pentru înfiinţarea secţiilor de votare în străinătate, iar AEP adoptă sau actualizează după caz lista secţiilor de votare din străinătate în termen de 3 zile de la fiecare comunicare.

Un număr de 41.003 români din străinătate s-au înscris pentru votul prin corespondenţă şi alţi 38.944 de români s-au înscris pentru a vota la o secţie din străinătate, până duminică la miezul nopţii, la expirarea termenului limită pentru înregistrare, conform datelor de pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc în 10 noiembrie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.