Există viață (politică) și după moțiune

0

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost depusă și citită în plenul Parlamentului reunit. Dezbaterile și votul final vor avea loc joi, 10 octombrie. Miza este uriașă, iar interesele/tensiunile/diversiunile politice și nu numai, inevitabile!

Guvernarea Dăncilă nu mai are ce oferi românilor. O gașcă politică, avidă doar de privilegii, funcții și devalizarea bugetului de stat, încearcă să se mai salveze încă o zi și, mai apoi, încă una! Tot ce contează este supraviețuirea politică în dauna mult-clamatului interes național.

Nu știu dacă moțiunea de cenzură va trece. În tabăra contestatarilor guvernării PSD, există și persoane duplicitare care pot schimba macazul chiar și în ultimul ceas. Disperați, Dăncilă și colegii săi din PSD pot face, încă, propuneri tentante unor parlamentari care se regăsesc printre semnatarii moțiunii de cenzură!

Îmi place să cred că moțiunea de cenzură va trece, totuși! Ce va fi după, vom vedea!

Singurul partid care și-a păstrat linia politică anti-PSD, dublată de cea a responsabilității politice post-moțiune, este PNL. Fără implicarea/lupta lui Ludovic Orban și a colegilor săi, depunerea moțiunii ar fi fost mult amânată. USR vrea să scape de Dăncilă și PSD, dar preferă Opoziția și visează la iluzoriile alegeri anticipate. Pro România și ALDE susțin că vor vota moțiunea dar nu îl vor premier pe Orban și nu se vor implica în actul guvernării. Nici UDMR și nici PMP nu sunt interesate de “provocarea” guvernării! Responsabilitate politică, evident, pe măsura votului dat de cetățeni în 26 mai!

Liberalii rămân singuri în acest război politic necruțător. Orban și colegii săi vor pune, probabil, bazele unui guvern minoritar PNL. Și își vor asuma o guvernare extrem de dificilă! Deficitul este uriaș, economia, la pământ, perspectivele, sumbre! Se anunță provocări greu de cuantificat!

Dar, cu toate acestea, Orban, așa cum îl atacă obsesiv și interesat unii, a arătat că vrea să pună umărul la reconstrucția și recredibilizarea unei țări! Pariul este uriaș și îmi place să cred că Iohannis chiar va face exact ceea ce a promis de atâtea ori!

Liberalii au înțeles că populația, marea ei majoritate, vrea să vadă decizii concrete împotriva guvernării pesediste! Tergiversarea depunerii moțiunii, indiferent de rezultatul său, ar fi afectat grav imaginea partidelor de Opoziție, atacate, non-stop, la televiziunile de casă ale PSD, tocmai pe marginea acestui subiect!

Unii spun, chiar colegi/semnatari ai moțiunii, că liberalii s-au pripit! Că moțiunea trebuia depusă după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, când iminenta victorie a lui Iohannis ar fi creat o emulație politică consistentă care ar fi permis un succes facil al moțiunii de cenzură!

Să mai lași guvernarea Dăncilă încă două luni la conducerea României este, până la urmă, o dovadă de iresponsabilitate crasă. Chiar dacă, electoral, nu poți să nu câștigi din acest lucru!

Nu știu care cum va arată România, joi noaptea, după votul la moțiune. Probabil, Guvernul Dăncilă va pica, în sfârșit! Sau, poate, cine știe, trădările/negocierile de culise vor permite ca acest guvern să mai supraviețuiască, în disprețul românilor, câteva luni! Este posibil orice în România postdecembristă, plină de surprize politice și nu numai!

Depunerea moțiunii nu a reprezentat, însă, o greșeală. Ci o dovadă de respect față de cetățenii care au votat anti-PSD!

Ce se va întâmpla, însă, dacă moțiunea va trece? Vor fi inerente orgolii, resentimente politice, acuze reciproce. Cred, însă, că orice variantă guvernamentală, chiar și una provizorie, până la alegerile parlamentare de anul viitor, va fi infinit mai bună decât menținerea în funcție a unui guvern falimentar!

Până la urmă…există viață și după moțiune! Indiferent de rezultatul votului de joi!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.