Klaus Iohannis, ironizat de Dăncilă

0

Viorica Dăncilă i-a cerut printr-un mesaj ironic preşedintelui Iohannis să pună în aplicare decizia CCR privind numirea miniştrilor.

„Încă o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedinte. Domnule Klaus Iohannis, o ţară întreagă aşteaptă să vă faceţi treaba. Şi nici măcar nu v-am cerut să vă sacrificaţi weekend-ul. Când puneţi în aplicare decizia Curţii Constituţionale?”, a scris Dăncilă pe Facebook.

”Îi cer preşedintelui să numească miniştrii interimari imediat, nu de îndată, pentru că am văzut cu toţii ce înseamnă asta la Klaus Iohannis. Îi cer de asemenea, aşa cum a decis Curtea, să motiveze în scris respingerile făcute, aşa cum era normal încă de la început. Să ia o scurtă pauză de la poze, lansări de carte şi şedinţe de campanie în sediul PNL şi să îşi aducă aminte că încă este preşedintele în funcţie şi că are atribuţii constituţionale pe care este obligat să le şi exercite”, a spus Dăncilă.

Mai multe pasaje din motivarea deciziei CCR privind conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte, pe tema numirii miniştrilor, au fost enumerate de premier în postarea de pe reţeaua de socializare.

„Daţi-mi voie să vă citesc din motivarea Curţii Constituţionale de astăzi în ceea ce priveşte blocajul practicat de preşedintele Iohannis de mai bine de o lună la adresa Guvernului. La punctul 134, magistraţii Curţii Constituţionale spun că „numirea de urgenţă a miniştrilor interimari se justifică prin imperativul de ordin public reprezentat tocmai de interesul asigurării continuităţii funcţionării ministerelor. Trebuie asigurată funcţionarea permanentă şi în condiţii de normalitate a Guvernului astfel că împrejurarea modificării compoziţiei politice a Guvernului nu poate reprezenta un argument valid pentru refuzul numirii de către preşedintele statului a miniştrilor interimari la propunerea primului ministru”, a explicat Viorica Dăncilă.

Premierul consideră că, prin această conduită, preşedintele a creat premisele blocării activităţii a trei ministere, afectând astfel buna funcţionare a Guvernului şi a întregii administraţii publice”.

„Modul în care candidatul Klaus Iohannis se raportează la obligaţiile constituţionale îngrijorează, iar acest lucru reiese, de asemenea, din motivarea Curţii Constituţionale, care constată, în legătură cu respingerea unui profesionist în funcţia de ministru al Justiţiei, că „termenii folosiţi în declaraţia publică sunt străini rolului şi importanţei funcţiei de preşedinte al statului şi aduc atingere onoarei şi demnităţii unei categorii socio-profesionale, care se bucură constituţional de protecţie””, a subliniat Dăncilă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.