Credem în România – spun antreprenori români de pretutindeni la Summitul RePatriot din Bucovina

România este, de multe ori, mai atractivă pentru investitorii străini decât pentru proprii cetățeni, a fost unul dintre mesajele centrale ale celei de-a patra ediții a RePatriot Summit, care s-a desfășurat la Gura Humorului între 3 și 6 octombrie.

La eveniment au participat peste 200 de români din diaspora, reprezentanți ai autorităților locale și ai Președinției și oameni de afaceri din țară. Moderatorii evenimentului au fost Marius Bostan, inițiator al RePatriot și Felix Pătrășcanu, membru al board-ului RBL. Agenda poate fi văzută  aici – www.repatriot.ro/summit-2019/agenda și înregistrarea evenimentului aici –  www.repatriot.ro/summit-2019/live.

Pe parcursul celor 4 zile, cei prezenți au analizat situația României, au împărtășit proiectele proprii, au făcut planuri pentru noi afaceri profitabile pentru România și au spus ce ar putea face în continuare.

Legat de atractivitatea României, Dragoș Roșca, președinte al Romanian Business Leaders, a subliniat că România se numără printre puținele state europene care au crescut de peste cinci ori în ultimii 20 de ani. „Cu excepția perioadei de criză, avem 20 de ani cu creștere neîntreruptă”, a declarat Dragoș Roșca. De asemenea, anul trecut, PIB-ul României l-a depășit pe cel al Ungariei și Cehiei. În primele șase luni ale anului acesta, investițiile străine directe au crescut cu 10%, respectiv 30%. „Cred că în următorii 20 de ani, PIB-ul României va crește de cel puțin trei ori”, a adăugat Dragoș Roșca.

Lipsa de încredere va fi fi combătută prin cele 11 proiecte strategice RePatriot și următorii pași de acțiune pentru România. Din aceste proiecte enumerăm:

  1. RePatriot Turism. A fost lansată din Bucovina chemarea către toți românii din Diaspora ca fiecare să încurajeze un străin să viziteze România. Panelul moderat de Dragoș Anastasiu, experiența de la Toaca Bellevue, Best Western Bucovina și mănăstirile din zonă au făcut să crească încrederea că în anii următori se poate dubla numărul turiștilor în țara noastră. – www.repatriot.ro/turism.
  1. RePatriot Jobs. Nevoia de oameni de ispravă, meseriași calificații cu dragoste de muncă și manageri inteligenți atât în mediul privat cât și de stat sunt așteptați Acasă. Oameni de afaceri importanți vor susține demersul RePatriot, alături de mari companii și companii de recrutare specializate. Vor fi promovate locurile de muncă bine plătite în speranța că vom avea mai mulți români Acasă. – www.repatriot.ro/jobs
    RePatriot așteaptă ca următorul guvern să promoveze locurile de muncă din sectorul public și către cei plecați și vom avea oameni din ce în ce mai competenți în funcții. Avem promisiuni ferme și avem încredere că în următorii 5 ani vom întări România.” a declarat Marius Bostan, inițiator RePatriot.
  1. RePatriot – Top 100 Români de Pretutindeni. Gala excepțională din 4 Octombrie a adus în fața publicului 100 de români extraordinari ce au fost aplaudați la scenă deschisă. Va fi apreciată și elogiată în continuare excelența românească din toată lumea. – www.repatriot.ro/top100-romani-de-pretutindeni.
  2. RePatriot Medical. A fost întărită inițiativa RePatriot prin panelul în care Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a făcut o pledoarie remarcabilă pentru România și credința în România. – www.repatriot.ro/repatriot-medical
  3. RePatriot Zilele Diasporei. A fost reiterată importanța parteneriatului cu administrația locală și atragerea diasporei în proiecte de investiții. A fost remarcată activitatea administrației din Suceava și din alte locuri din România. – www.repatriot.ro/zilele-diasporei.
  4. RePatriot Regenerare Urbană. Un nou proiect care va focaliza activitățile de până acum,  bazat pe credința că românii se întorc în orașe sau comunități cât mai inteligent proiectate și dezvoltate. Capitalul privat și parteneriatele corecte și inteligente sunt soluția pentru România.
  5. RePatriot Summit 2020.  Ediția a cincea a summit-ului va fi în perioada 1-4 Octombrie și va începe la București și va conecta românii de pretutindeni cu țara.
  6. RePatriot Matching. O soluție de conectare cât mai bună va fi generată în anul următor și se speră  să fie și bază de lansare de oportunități de afaceri și să lucreze ca o platformă pentru mai multe proiecte – country-as-a-platform.
  7. RePatriot Conferințe. Va continua în mai multe locuri din lume și în România pentru a oferi consiliere directă, sprijin, interacțiune pentru a transmite mesajul: Credem în România. – www.repatriot.ro/category/conferinte
  8. RePatriot Youth. Noi acțiuni de sprijin pentru studenți și tineri conectate cu alte activități ale Romanian Business Leaders.
  9. RePatriotAI. Proiectul de Elaborare a Strategiei de Inteligență Artificială a României va trece la următorul nivel, de generare a subproiectelor specifice în care sunt implicați experți, antreprenori, companii și cercetători din toată lumea – www.repatriot.ro/inteligenta-artificiala-de-la-mister-la-strategie

Gheorghe Flutur la Repatriot Summit Bucovina a mai declarat: “O strada nouă din Suceava va avea numele Repatriot în numele celor plecați din țară și care nu și-au uitat rădăcinile.”

Acestea, alături de alte inițiative sunt proiecte care se dezvoltă și în care RePatriot dorește să atragă mai mult sprijin. Mai sunt proiecte speciale pentru care s-au creionat pașii următori fără a fi deocamdată dezvăluiți public.

Președintele urmărește ce faceți, în sensul că îi pasă și contează pe fiecare dintre noi să facem din România o țară mai bună, o țară normală”, a spus Sandra Pralong, consilier de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din afara Granițelor, în cadrul evenimentului de deschidere al Summitului.

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava a vorbit despre nevoia de a atrage mai multe investiții în regiunea Nord Est, cea mai puțin dezvoltată din țară în acest moment. A expus românilor din diaspora dornici să se întoarcă oportunitățile pe care le are Bucovina: turismul, industria alimentară, industria textilă sau industria de mașini. „Bucovina este a treia destinație de turism, ca număr de locuri de cazare, după Litoral și Brașov. Anul acesta vom avea jumătate de milion de turiști în Bucovina”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava.

Constantin Boca, fondator și CEO BOK Construction & Autoboca Rent a Car, un român care a dezvoltat o afacere de construcții în Marea Britanie și care în următorii trei ani intenționează să se repatrieze definitiv. Împreună cu fratele său, Constantin, a început încă din 2007 să investească și în România. A început cu un restaurant și a continuat cu o firmă de închiriere de mașini și cu un business în domeniul construcțiilor. Totodată, el spune că, dacă imediat după ce a emigrat a ajutat circa 1.000 de persoane să plece la muncă în străinătate, acum se concentrează pe repatrierea lor. „Sunt foarte mândru că am reușit să aduc români acasă”, a spus antreprenorul.

Autoritățile locale prezente au făcut apel la companiile de construcții ale românilor din străinătate să participe la licitațiile publice, “pentru că avem de lucru și nu avem forță suficientă”.

Pe de altă parte, „importul de mentalitate sănătoasă din diaspora este cel puțin la fel de important ca sprijinul financiar adus României de cei plecați”, a completat Felix Pătrășcanu, co-fondator FAN Courier.

Cei care suntem repatrioți în spirit, ne întoarcem în țările de adopție cu mai mult elan să implementăm soluții practice de internaționalizare a produselor românești, după ce ne-am conectat cu producători români de mare calitate, aici la RePatriot Summit”, a spus Dana Bucin, Partner Murtha Cullina LLP și Consul Onorific al României în SUA, Connecticut.

Printre participanți s-au regăsit și antreprenori din Diaspora care au beneficiat de programul Diaspora Start-up, un program inspirat de acțiunea RePatriot și inițiat în 2016 prin care s-au înființat peste 1000 de companii noi de către români din străinătate.

Astăzi la ora 12.45 a avut loc o Întâlnire cu Mass-Media pentru prezentarea concluziilor. – www.facebook.com/repatriot/videos/2383724941848188?sfns=mo.

RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders – RBL, singura asociație de oameni de afaceri din România, care își propune să readucă în țară românii de succes din afara granițelor.

Romanian Business Leaders – RBL este o organizație neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.