Președintele PE i-a răspuns Mariei Grapini, în cazul Caracal

0

Imediat după cazul care a zguduit România și o lume întreagă, europarlamentarul Maria Grapini i-a scris președintelui Parlamentului European, David Sassoli, solicitându-i o poziție legată de problema traficului de persoane și, îndeosebi, de cea a traficului de minori.

Maria Grapini i-a prezentat lui David Sassoli implicațiile cazului Caracal și pericolul major pe care îl reprezintă flagelul numit trafic de carne vie.

Miercuri, 9 octombrie, președintele Parlamentului European i-a răspuns Mariei Grapini. Sassoli a informat-o că a transmis scrisoarea Comisiei LIBE.

„Lupta împotriva traficului este cu siguranță o problemă importantă și o încălcare gravă a drepturilor omului asupra căreia Parlamentul European nu poate rămâne inactiv sau tăcut. Se referă la adulți și copii și are o componentă puternică de gen și este o crimă condusă de cerere, care are nevoie de o abordare holistică.

Prin urmare, scrisoarea dumneavoastră a primit toată atenția mea și a fost transmisă comisiei LIBE, care a lucrat constant la această problemă pe baza Directivei privind combaterea traficului de persoane. Până la 12 septembrie, coordonatoarea anti-trafic, Myria Vassiliadou, a prezentat, de exemplu, Comisiei cel de-al doilea raport privind punerea în aplicare a directivei. În timp ce s-au înregistrat progrese în abordarea combaterii criminalității, alte lacune încă trebuie să fie completate, cum ar fi introducerea de sancțiuni pentru cei care folosesc cu bună știință serviciile victimelor traficului de persoane și mai multă atenție la nevoile victimelor copii”, scrie președintele PE.

În continuarea răspunsului, David Sassoli îi dă dreptate Mariei Grapini: „Aveți dreptate să subliniați că traficul de ființe umane poate avea loc și între statele membre ale UE, așa cum se arată clar în rapoartele Eurostat, cum ar fi cel mai recent „Colecția de date despre traficul de persoane din UE-2018”, dar, din păcate, și în interiorul statelor membre. Parlamentul European a solicitat de mai multe ori Europol să își intensifice activitatea în privința traficului de persoane. Este acum unul dintre domeniile prioritare ale criminalității Europol din cadrul ciclului de politici UE 2018-2021”, mai precizează liderul european.

În finalul răspunsului adresat europarlamentarului român, David Sassoli afirmă că “Parlamentul European va continua să ceară măsuri adecvate și durabile pentru a pune capăt impunității ca măsură esențială pentru combaterea traficului de persoane, pentru măsuri specifice genului și pentru păstrarea luptei împotriva acestei infracțiuni pe agenda UE”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.