Omagiu creativ despre esențe ale emoției umane. Concert „5 pentru Vieru” la Cartografii sonore

Share:

Miercuri, 16 octombrie, de la ora 18:00, publicul este așteptat la concertul – omagiu adus compozitorului Anatol Vieru, un eveniment invitat în cadrul Stagiunii „Cartografii sonore” de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (Strada Londra nr. 39). O hartă de colecție a Europei de secol XVIII va fi prezentată în deschiderea evenimentului, reflectând dinamismul geopolitic al epocii.

Concertul face parte din proiectul „5 pentru Vieru” inițiat de UCIMR pentru a omagia personalitatea creatoare a compozitorului Anatol Vieru, de la a cărui dispariție se împlinesc mai bine de 20 de ani. În cadrul proiectului, 5 compozitori au realizat lucrări noi pe care le-au compus cu inspirația temelor și particularităților stilistice vieriene.

La aceeași provocare au răspuns 5 muzicieni care vor interpreta cu prospețime lucrările propuse, scopul acestei inițiative fiind aceea de a apropia mai mult publicul de azi de creația lui Anatol Vieru, compozitor marcant pentru muzica clasică românească de secol XX și unul dintre cei mai interesanți creatori din istoria recentă. Rezultatele proiectului „5 pentru Vieru” vor fi prezentate de Diana Gheorghiu, compozitor și curator muzical.

Concertul de la Muzeul Hărților va marca finalul acestui proiect, prin interpretarea artiștilor: Mihai Murariu – pian, Andreea Țimiraș – violoncel, Ladislau Csendeș – vioară, Adrian Buciu – flaut, Irina Rădulescu – marimbă. Pe lângă lucrările noi, artiștii vor interpreta, de asemenea, lucrări de J.S. Bach și Keiko Abe.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin înscriere pe site-ul Muzeului: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-europei/

În cadrul proiectului „5 pentru Vieru”, compozitorii Sabina Ulubeanu, Mihai Murariu, Sebastian Androne-Nakanishi, Sebastian Țună și Andrei Petrache au lucrat în perioada Festivalului ICon Arts Transilvania, sub îndrumarea compozitoarei Diana Rotaru, aprofundând muzica lui Anatol Vieru din perspectivă analitică, emoțională, umană, într-un demers de recuperare și redescoperire a geniului său.

Fiecare și-a exprimat apartenența la spațiul componistic românesc prin intermediul unei lucrări dedicate câte unui instrument solo. Ei eu fost aleși în urma unei selecții la nivel național, de către o comisie internațională.

Prin parteneriatul cu Romanian Music Society din Japonia, cele 5 piese realizte de compozitorii câștigători vor intra în repertoriul impus din etapa finală a unui concurs prestigios de interpretare muzicală organizat la Tokyo și ajuns la cea de a 15-a ediție. Muzica românească va avea astfel, ocazia să fie cunoscută și apreciată de sute de interpreți din întreaga lume, ce se vor strădui să o cânte la cel mai înalt nivel.

„5 pentru Vieru” este un proiect organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, proiect cultural co-finanțat de AFCN.

Despre Harta Europei de Guillaume de l’Isle

Harta vedetă a acestui eveniment este o hartă a Europei din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, realizată de cartograful francez Guillaume de l’Isle după informații verificate de membrii Academiei Regale de Științe din Paris, din care el însuși făcea parte. Realizarea artistică îi aparține lui Tobias Conrad Lotter, gravor și editor german. În contextul dinamic și complex al secolului al XVIII-lea, lucrarea surprinde una dintre configurațiile politice destul de puțin stabile ale perioadei. Harta prezintă Europa epocii lui J. G. Herder, celebrul filosof și om de cultură german, în a cărui onoare se decernează premiul care îi poartă numele; printre câștigători se numără și Anatol Vieru.

Mai multe detalii despre istoria acestei hărți vor fi expuse de muzeograful Despina Hașegan în deschiderea evenimentului.

Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.

Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 1000 de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, state şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor, un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii, atât de către specialiști cât și de către publicul general.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.