Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban

Share:

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat marţi pe liderul PNL, Ludovic Orban, în funcţia de prim-ministru.

„După consultările cu partidele politice parlamentare şi formaţiunile politice parlamentare, am tras concluzia pe care am spus-o şi după prima rundă de consultări – că se conturează un guvern în jurul PNL. Repet ce am spus atunci: PNL a fost singurul partid care a venit la consultări şi a spus direct că sunt dispuşi, chiar dacă este foarte dificil, să îşi asume guvernarea în această perioadă de tranziţie, fiindcă despre asta vorbim de o perioadă de tranziţie. (…) Aşadar, am decis să desemnez următorul prim-ministru al României în persoana domnului Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, preşedintele celui mai mare partid din Opoziţie, promotorul principal al moţiunii de cenzură. Aşa este democratic corect, aşa se va întâmpla”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban a subliniat că Executivul care va fi instalat în săptămânile următoare va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare.

„Şi, dacă veni vorba despre alegerile parlamentare, repet, personal cred că alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună, dar nu acum cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi în plus cu acest guvern eşuat este o zi pierdută pentru România, un risc pentru români”, a adăugat Iohannis.

Şeful statului şi-a exprimat speranţa ca „toţi actorii politici să înţeleagă” că România este „în criză politică”.

„Şi cu cât mai repede se ajunge la o soluţie satisfăcătoare bună pentru români şi România, cu atât mai bine. Cred că trebuie instalat urgent noul guvern pentru a putea îndeplini câteva sarcini care sunt în aşteptare: organizarea alegerilor prezidenţiale, elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020, închiderea bugetului pe anul 2019, dar şi multe alte lucruri aştept de la Guvernul Orban. Şi sunt convins că se vor strădui să pună pe picioare o guvernare de tranziţie de succes, fiindcă asta ne dorim cu toţii. Sigur, am discutat mult în zilele care au trecut şi ce trebuie să facă guvernul şi ce poate să facă guvernul. Situaţia nu va fi simplă deloc, fiindcă poziţia în Parlamentul României este atât cât am văzut-o la moţiunea de cenzură şi va fi destul de greu de negociat proiecte legislative complicate, cum va fi, de exemplu, Legea bugetului pentru anul 2020, dar toate aceste lucruri sunt posibile. Am toată încrederea că Guvernul Orban se va ocupa la modul cel mai serios de toate aceste chestiuni”, a precizat Klaus Iohannis.

Conform art. 103, alin. 2 din Constituţie, în termen de 10 zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie să întocmească lista cu membrii Cabinetului şi programul de guvernare şi să le trimită pentru dezbatere Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat marţi că Executivul pe care îl va conduce va da românilor „cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public şi soluţii la marile probleme” cu care se confruntă ţara.

„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate în numele PNL şi garantez că voi pune toată experienţa, toate cunoştinţele, toată energia de care dispun în slujba servirii interesului public. (…) Vom da românilor ceea ce aşteaptă de la noi şi anume cinste, competenţă, integritate, dedicare în servirea interesului public şi soluţii pentru marile probleme cu care se confruntă România azi”, a afirmat Ludovic Orban, la Cotroceni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.