Turcia continuă să sfideze SUA
Forțele kurde apărau cu disperare un oraș cheie de la granița siriană, marți, într-un război în toată regula cu armata Turciei, care a ignorat solicitarea SUA de a opri operațiunea în Siria.
Solicitările, amenințările și sancțiunile impuse de SUA și anunțate de Donald Trump nu au impresionat Turcia, care a continuat marți operațiunea începută împotriva kurzilor din Siria în urmă cu o săptămână.
Folosind o rețea de tuneluri și de tranșee, kurzii din Forțele Democratice Siriene (SDF) fac eforturi disperate acum pentru a apăra orașul cheie Ras al-Ain, aflat aproape de granița cu Turcia.
Au lansat ”un contraatac la scară mare împotriva forțelor Turciei și a aliaților sirieni lângă Ras al-Ain” a explicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.
De la lansarea asaltului pe 9 octombrie, forțele turce au securizat în jur de 100 de kilometri de graniță, dar Ras al-Ain, orașul pe care kurzii îl numesc Siri Kani, nu a căzut.
Spre vest, trupele SDF erau angajate în confruntări cu aliații sirieni ai Turciei, foști rebeli plătiți și înarmați de Ankara.
Operațiunea Ankarei are rolul declarat de a crea o zonă tampon de 30 de kilometri la graniță, între Turcia și zonele kurde.
Avertismentul SUA
SUA au impus luni sancţiuni ţintite împotriva a trei miniştri turci printr-un decret prezidenţial semnat de Donald Trump care vizează să convingă Ankara ”să înceteze imediat ofensiva” în Siria, a anunţat administraţia americană, relatează AFP.
Miniştrii Energiei, Apărării şi de Interne sunt vizaţi de măsurile americane, potrivit unui comunicat al Trezoreriei SUA. Bunurile lor potenţiale în Statele Unite sunt îngheţate şi tranzacţiile internaţionale în dolari sunt blocate.
Ministerele Apărării şi Energiei sunt de asemenea vizate ca instituţii.
Decretul semnat de preşedintele Trump prevede, de asemenea, blocarea intrării persoanelor sancţionate pe teritoriul Statelor Unite.
Documentul citat permite vizarea unui număr foarte mare de oficiali turci implicaţi în acte care îi pun în pericol pe civili sau destabilizează nord-estul Siriei, dar, în acest moment, administraţia Trump a decis să aplice sancţiuni numai celor trei miniştri şi două ministere.
„Dacă operaţiunea Turciei continuă, aceasta va agrava o criză umanitară deja gravă şi în plină creştere, cu consecinţe potenţial dezastruoase”, a declarat secretarul de stat american, Mike Pompeo, într-un comunicat. ”Pentru a evita noi sancţiuni impuse în cadrul acestui nou decret prezidenţial, Turcia trebuie să pună capăt imediat ofensivei sale unilaterale în nord-estul Siriei şi să reia dialogul cu Statele Unite privind securitatea” în regiune, a avertizat el.
La rândul său, Congresul SUA ameninţă că va adopta rapid sancţiuni economice mult mai extinse împotriva Turciei.
Ofensiva turcă în nord-estul Siriei, intrată luni în şasea a zi, a provocat proteste internaţionale şi s-a soldat cu peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi cu strămutarea a peste 130.000 de persoane.