Unica șansă a PSD

Guvernul Dăncilă a picat. Este greu de crezut cum un partid de anvergura PSD, chiar aflat și într-un picaj alarmat, aflat la hățurile guvernării, cu acces neîngrădit spre zecile de miliarde de euro din bugetul de stat, nu a fost capabil să atragă/cumpere câțiva parlamentari, pentru a se menține la Putere. Vremea negociatorilor de top din PSD,  precum Viorel Hrebenciuc sau Octav Cozmâncă, a apus demult!

Partidul condus, încă, de Dăncilă, moare electoral în fiecare zi. Cu o conducere incapabilă să revigoreze partidul, după perioada de coșmar a dictatorului-pușcăriaș Dragnea, PSD a ieșit, pentru ani buni (optimiștii spun că până în 2014), din ecuația formațiunilor care contează în România!

Tripleta Dăncilă-Fifor-Teodorovici continuă să îngroape partidul! Au refuzat sprijinul Pro România și ALDE, preferând să trimită partidul în opoziție și să lase fără sprijin zeci de mii de pesediști din teritoriu.

Ce mai este de făcut? PSD are o singură variantă de supraviețuire electorală. Mai ales că accesul Guvernării Orban, la butoanele Puterii, parteneriatul acesteia cu Iohannis, va reprezenta lovitura finală dată „poporului pesedist”. Urmează epurări masive, alegerea primarilor în două tururi (prin ordonanță de urgență!), recâștigarea administrației publice de către liberali!

Viorica Dăncilă nu va intra în finala prezidențială. Oricât de mult și-ar dori acest scenariu președintele Iohannis și liberalii! Din simplul motiv că opoziția/disidenții din PSD o vor boicota, în ciuda promisiunilor/angajamentelor de susținere față de aceasta! Fără Dăncilă în turul II, PSD va avea mână liberă în a forma o alianță cu Pro România și ALDE! Și, implicit, se va crea o nouă majoritate parlamentară! Este o naivitate să crezi că Dăncilă nu va fi executată (politic) imediat după eșecul intrării în turul II! Până atunci, însă, Guvernul Orban, până la votul din Parlament, va întâmpina tot felul de șicane/amânări/tergiversări!

Este greu de crezut că, fără o mobilizare totală, ca la votul moțiunii, Guvernul Orban va primi votul de încredere. Din păcate pentru liberali, cele două situații politice nu seamănă deloc. Pro România a anunțat, prin vocea lui Ponta, că nu va vota Guvernul Orban. Nici Tăriceanu nu pare foarte hotărât să gireze un executiv liberal. Este mai mult decât evident că acest guvern nu va trece de votul Parlamentului!

Este posibil, însă, ca până la o nouă nominalizare de premier a președintelui Iohannis, Dăncilă să piardă șefia PSD. Iar noua echipă de conducere interimară – Firea, Stănescu, Ciolacu etc – să ia în calcul o colaborare cu Ponta și Tăriceanu. Și dacă adunăm voturile PSD, Pro România și ALDE, acestea sar bine de 250, mai mult decât minimul necesar de 233 de voturi. Pe de altă parte, PNL, fără parlamentarii Pro România și ALDE, nu mai poate întruni o nouă majoritate parlamentară. Iar în aceste condiții, Iohannis nu va avea ce să mai facă și va accepta, până la viitoarele alegeri parlamentare (varianta anticipatelor rămâne o iluzie vândută proștilor!), un premier desemnat de alianța PSD-Pro România-ALDE.

Iar dacă liderii de stânga sunt abili, se poate pune bazele unui uriaș pol social-liberal, cu cele trei formațiuni sub aceeași siglă, ceea ce ar conduce la o victorie clară a stângii în România. Doar o mega-alianță electorală PNL-USR ar putea contracara, ca număr de voturi, acest pol de stânga!

Este adevărat că PSD mai are și varianta rămânerii în opoziție, chiar cu Dăncilă președinte! Varianta izolării față de Pro România și ALDE. Cheia unui eșec răsunător la viitoarele alegeri! Mai ales că, din nou, liderii PSD se înșală dacă se amăgesc că situația de astăzi seamănă cu cea din 2015-2016, când guvernarea tehnocrată Cioloș a readus PSD în ecuația electorală a Puterii!

Să așteptăm alegerile din 10 noiembrie! Vom vedea atunci cum pesediștii vor vota masiv cu Mircea Diaconu, care va ajunge în finala prezidențială cu Iohannis. Imediat, Dăncilă va deveni amintire, iar PSD va putea reveni în ecuația Puterii. Cât timp liderii PSD vor înțelege că un PSD izolat de celelalte partide de stânga nu va mai conta în ecuația Puterii, nimic nu va fi pierdut!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.