Dosarul „Colectiv” îl prinde din urmă pe Bănicioiu

0

Nicolae Bănicioiu este așteptat, miercuri, la Parchet, pentru a fi audiat ca martor în dosarul „Colectiv”. Fostul ministru al Sănătății este al doilea chemat ca martor, în premieră, în acest dosar, după ce marți a dat declaraţii şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Audierile au loc la 4 ani de la incendiul în care au murit 64 de tineri, cărora li s-a alăturat cel de-al 65-lea după un an și jumătate: s-a sinucis. 

Nicolae Bănicioiu este audiat în dosarul privind intervenția din seara incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, chemat de procurori să dea explicații. Fostul ministru al Sănătății în Cabinetul Ponta este acuzat că a întârziat transferul răniților în afara țării.

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis în urmă cu trei ani, după ce familiile și prietenii victimelor din clubul Colectiv au acuzat autoritățile care au coordonat intervenția de neglijență și ucidere din culpă. Mai exact, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, sunt acuzați că au întârziat transferul răniților din Colectiv în afara țării și au susținut că „avem de toate” pentru a-i trata, chiar dacă România nu avea condiții pentru a îngriji astfel de pacienți. Multora dintre ei, întârzierea transferului în afara țării le-a fost fatală.

În zilele ce au urmat incendiului, fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara:

„Nu avem nevoie de nimic în acest moment. Medicii noștri pot gestiona situația. Din Franța și din Germania, deci am primit din foarte multe părți astfel de solicitări (…) momentan noi ne descurcăm foarte bine, iar medicii noștri pot face față cu brio oricărei situații. Nu este nicio diferență între medicii care au venit și medicii de aici”.

Ulterior, din 7 noiembrie, când deja muriseră 38 de răniți , Nicolae Bănicioiu a revenit spunând că nu a spus niciodată că nu e nevoie de ajutor extern.

România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea şi tratarea a 80 de răniţi din clubul Colectiv, abia la şase zile după tragedie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.