Dinspre europarlamentarul Maria Grapini, o veste bună pentru crescătorii de albine!

Share:

Europarlamentarul Maria Grapini a avut, recent, la Timișoara, o întâlnire cu Asociația Națională a Crescătorilor de Albine, în urma căreia a decis să ducă mesajul acestor producători în Parlamentul European și să-i sprijine în obținerea unor avantaje firești, pe care crescătorii din alte state europene le au.

În această idee, Maria Grapini a votat o propunere de rezoluție referitoare la proiectul de regulament al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) nr. 546/2011, în ceea ce privește evaluarea impactului produselor de protecție a plantelor asupra albinelor.

Europarlamentarul și-a motivat demersul pe baza studiilor de specialitate, care arată o scădere dramatică a prezenței și diversității tuturor tipurilor de insecte polenizatoare sălbatice, inclusiv a albinelor sălbatice, fluturilor și moliilor.

Crescătorii de albine din România au informat-o și că numeroase specii polenizatoare au dispărut sau sunt amenințate cu dispariția, iar una dintre cauze ar fi produsele de protecție a plantelor asupra albinelor.

Maria Grapini a spus, practic, un nu categoric introducerii pe piață a produselor periculoase pentru albine, dar și pentru sănătatea oamenilor.

“Noua generație de produse sistemice de protecție a plantelor trebuie evaluată pentru a se testa toxicitatea cronică și toxicitatea pentru albine, pentru a putea afla riscurile generate de acestea care conduc la o expunere cronică pe termen lung, mai degrabă decât la o expunere acută pe termen scurt.

Am votat această propunere de rezoluție care prevede respingerea propunerii Comisiei de a introduce pe piață anumite produse fitosanitare de protecție a plantelor împotriva albinelor, deoarece trebuie să asigurăm un nivel ridicat de protecție atât a sănătății oamenilor și a animalelor, cât și a mediului și de a îmbunătăți funcționarea pieței interne prin armonizarea normelor de introducere pe piață a produselor fitosanitare, îmbunătățind, în același timp, producția agricolă”, a transmis, de la Strasbourg, europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.