Transplantul cardiac va putea fi efectuat la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara este pregătit pentru activitatea de transplant de inimă, după investiţii care au adus centrul medical la nivelul standardelor de acreditare, în condiţiile în care numărul transplanturilor de cord din ţară este foarte mic, au informat, joi, reprezentanţii conducerii unităţii medicale.

„Transplantul cardiac la Timişoara este un deziderat vechi al nostru. Am înaintat demersuri în urmă cu ani de zile, dar până acum ne-au fost refuzate pentru că nu aveam condiţiile tehnice şi nici circuitele sanitare necesare la acel moment. Acum condiţiile s-au schimbat, avem dotări la zi şi cred că vom fi acreditaţi. Ne dorim să facem şi noi transplant cardiac la fel ca şi Târgu Mureş, pentru că numărul transplanturilor în România este extrem de redus. În acest an s-au efectuat doar şase transplanturi cardiace în ţară”, a declarat, joi, managerul IBC Timişoara, prof. Luca Constantin Tudor.

Cardiologul Dan Gaiţă a subliniat, în acelaşi context, că „nevoia de cord este destul de mare, pentru că sunt foarte puţini donatori”. „Cele mai bine cotate centre sunt cele care fac astfel de transplanturi săptămânal. Când vom da drumul activităţii de transplant vrem să fie la foc continuu”, a adăugat el.

În altă ordine de idei, managerul IBC Timişoara a anunţat că pregătirile pentru lansarea activităţii de chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt avansate, astfel încât în primăvara anului viitor să poată fi operaţi primii pacienţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.