Ancheta în vederea destituirii preşedintelui Trump intră, joi, în Congres

0

Ancheta în vederea destituirii preşedintelui american Donald Trump intră într-o etapă oficială joi, în Congres, au anunţat democraţii, încă o ”mascaradă”, le-au replicat republicanii, relatează AFP.

Camera Reprezentanţilor urmează să se pronunţe prin vot – pentru prima oară în sesiune plenară – asupra unei rezoluţii ”care reafirmă” ancheta în curs şi autorizează pentru prima oară audieri publice, a anunţat într-o scrisoare adresată luni grupului parlamentar democrat preşedinta Camerei Nancy Pelosi.

În cadrul acestei noi etape, rezoluţia va enunţa ”drepturile garantate preşedintelui şi apărării sale”, a precizat ea.

Casa Albă şi republicanii – care cataloghează de săptămâni această anchetă drept o ”vânătoare de vrăjitoare” – consideră acest anunţ o recunoaştere a acuzaţiei lor potrivit căreia procedura nu este în regulă. Democraţii le răspund că este vorba despre încadrarea unei noi faze a procedurii.

Opoziţia democrată caută, de la sfârşitul lui septembrie, să stabilească dacă preşedintele republican a abuzat de puterea sa în scopuri personale atunci când a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la rivalul său, Joe Biden.

Ea a efectuat – cu uşile închise – audieri în Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, în faţa aleşilor republicani şi democraţi din cadrul comisiilor însărcinate cu ancheta.

Pelosi ”recunoaşte în sfârşit ceea ce restul Americii ştia deja: că democraţii desfăşoară o anchetă neautorizată”, care nu-i dă preşedintelui mijloacele de a se apăra ”şi că audierile lor secrete, suspecte, realizate cu uşile închise, sunt absolut ilegitime, iar asta în mod ireversibil”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham.

”Răzgândirea de azi este un mod de a recunoaşte că procesul este seficitar de la început”, a declarat liderul minorităţii republicane în Camera Reprezentanţilor Kevin McCarthy, denunţând o ”mascaradă”, într-un mesaj repostat pe Twitter de către Donald Trump.

Este vorba despre acuzaţii ”nefondate”, afirmă Nancy Pelosi în scrisoare, adăugând că preşedinţia caută astfel să-şi justifice ”operaţiunea fără precedent de ascundere” a faptelor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.