Boris Johnson forțează declanșarea alegerilor anticipate în Marea Britanie

0

Boris Johnson încearcă să declanşeze alegeri anticipate. La rândul său, Uniunea Europeană urmează să ia o decizie cu privire la amânarea Brexitului.

Europenii s-au pus de acord asupra principiului unei noi amânări în vederea evitării unui ”no deal” cu consecinţe de temut, iar răspunsul lor cu privire la durata amânării este aşteptat la începutul săptămânii. Ambasadorii Celor 27 se reunesc luni.

Propunerea aflată pe masă prevede amânarea Brexitului cu trei luni, la 31 ianuarie 2020 – însă cu posibilitatea ca Regatul Unit să părăsească UE la 30 noiembrie sau la 31 decembrie, în cazul unei ratificări a acordului retragerii înaintea acestor termene, informează news.ro.

Dacă deputaţii britanici au aprobat în principiu acordul Brexitului, ei au respins în schimb calendarul marşului forţat pe care voia să li-l impună, reducându-i astfel la neant spreanţele de a realiza promisiunea Brexitului la 31 octombrie.

Pentru a obţine alegeri anticipate, care să aibă loc la 12 decembrie, Boris Johnson are nevoie, luni, de două treimi din voturi în Camera Comunelor – adică 434. Premierul conservator, Boris Johnson, care nu mai deţine majoritatea, a eşuat deja, în două rânduri, în acest sens, în septembrie.

Alegeri victorioase i-ar permite să obţină o marjă de manevră. Rândurile i s-au împuţinat cu aproximativ 20 de deputaţi – excluşi din Partidul Conservator (Tories) după ce au votat împoriva sa -, iar aliatul său cheie la Westminster, micul partid unionist nord-irlandez DUP (zece deputaţi), favorabil unei ieşiri din UE; refuză acordul încheiat de Johnson.

Partidul Laburist  a repetat că nu va vota în favoarea unor alegeri anticipate generale decât după îndepărtarea riscului unei ieşiri fără acord. Alte două formaţiuni din opoziţie, eurofile, s-au declarat pregătite să accepte alegeri anticipate, dar cu alt plan.

Dacă Brexitul este amânat până la sfârşitul lui ianuarie, Partidul Naţional Scoţian (SNP) şi Partidul Liberal Democrat (Lib-dem), care deţin împreună 54 de deputaţi, vor să introducă marţi un amendament în vederea declanşării unor alegeri anticipate la 9 decembrie. Ele au nevoie, în acest sens, de o majoritate simplă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.