Prezidențiabilii de mucava

Share:

Duminica viitoare, pe 10 noiembrie, vom merge la vot, în primul tur, la alegerile prezidențiale! Am asistat, din păcate, la o campanie anostă, ridicolă, plină de cuvinte goale, platitudini și monologuri electorale ale candidaților înscriși în cursă. Era normal ca, în special, favoriții pentru finala prezidențială și anume Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă și Mircea Diaconu, să fi avut, deja, în format unu plus unu, sau toți patru, câteva dezbateri televizate. Cu întrebări, răspunsuri, soluții pliate pe realitatea politică, economică și socială, cu programe coerente care vizează domeniile mandatului de președinte. O lașitate colectivă, promovată/încurajată de staff-urile de campanie, din care românii au fost singurii care au pierdut!

Viorica Dăncilă l-a provocat la o dezbatere electorală, în doi, pe Klaus Iohannis. Nu vrea ca la aceasta să mai participe și Dan Barna, Mircea Diaconu sau Theodor Paleologu. Strategia este simplă și anume evidențierea faptului că doar ea și Iohannis contează în ecuația prezidențială. Este un mesaj subliminal prin care staff-ul pesedist vrea să inducă alegătorilor ideea că o finală Iohannis-Dăncilă este logică, firească, normală!

Iohannis, însă, nu are nici cea mai vagă intenție, cel puțin în primul tur, de a da piept cu vreun contracandidat. Cocoțat pe un scor electoral stabil, de 35-40%, Iohannis stă departe de orice fel de confruntare. Lașitate, comoditate, precauție, nici nu mai contează, contează doar că Iohannis se vede deja în turul II și nu vrea să se coboare la nivelul vreunuia dintre candidați!

Este evident, însă, că Iohannis o preferă pe Dăncilă, în turul II, garanția unei victorii extrem de facile.

La rândul său, Dan Barna, contestat inclusiv în USR și cu tinicheaua dezvăluirilor din Rise Project atârnată de gâtul său de prezidențiabil, vrea o o confruntare electorală cu Iohannis și Dăncilă, dar fără Mircea Diaconu, Theodor Paleologu sau alți prezidențiabili. Și el vrea să arate că doar cei trei contează, o strategie evident electorală.

Mircea Diaconu, părăsit, se pare, de Pro România și ALDE, se îndepărtează, potrivit sondajelor, de finala prezidențială, deși are un discurs foarte bun, care continuă să prindă la electoratul de stânga! Eu, totuși, nu exclud intrarea lui Mircea Diaconu în turul II. Cel mai implicat prezidențiabil este Paleologu, o surpriză frumoasă care, însă, nu va depăși un scor de 7-8%.

Ceilalți candidați nu contează, în ciuda eforturilor disperate ale lui Alexandru Cumpănașu de a puncta electoral prin orice mijloace!

Românii sunt sfidați, încă o dată, de cei care ar trebui să le prezinte, nu în monologuri penibile ținute în cadrul unor mitinguri/dezbateri/emisiuni electorale cumpărate, ci în dezbateri aprinse, argumente, programele cu care vor să câștige scrutinele din 10 și 24 noiembrie!

Dar fiecare în parte, Iohannis, Dăncilă, Barna, iar lista poate continua, se luptă, fără contracandidat, de unul singur, în fața unui moderator obedient care are, din păcate, unicul rol de a nu deranja prezidențiabilul plătitor de spațiu electoral. Mai ales că mare parte din atenția/interesul alegătorului pentru campania electorală prezidențială a fost deturnată de căderea Guvernului Dăncilă și eforturile noii majorități parlamentare de a pune în funcție un Guvern PNL.

Mă tem că, dacă nu ne-am lovi de miile de bannere, panouri, pliante, mesaje electorale, nici nu am ști că ne aflăm în campania prezidențială. Anticipez, însă, o prezență mai mică la vot decât la alegerile europarlamentare! Cu Dragnea la pușcărie, ura românilor față de PSD pare că s-a mai atenuat. Ce păcat, însă, pentru acest partid, că Firea, Olguța Vasilescu, Codrin Ștefănescu, Șerban Nicolae, Rădulescu “Mitralieră” și mulți alți comunicatori din PSD continuă să aibă același tip de mesaj arogant, ca pe vremea lui Dragnea…De altfel, PNL și USR au „trăit”, electoral, tocmai din sancționarea acestui tip de mesaj…

În cazul în care Dăncilă nu va intra în finala prezidențială, aceasta și echipa sa de susținători vor fi maziliți imediat de „reformatorii” din partid care așteaptă, la colț, preluarea partidului…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.