Proteste violente, reprimate cu gloanțe reale, la Bagdad

0

Forţele de securitate au recurs la gloanţe adevărate pentru a-i dispersa pe protestatari la Bagdad.

Forţele de securitate irakiene au deschis focul miercuri pentru a-i dispersa pe protestatarii adunaţi pe un pod din centrul Bagdadului, trăgând în aer cu gloanţe reale, fără a provoca victime, transmite Reuters.

Manifestanţii blocaseră de marţi după-amiază podul Shuhada, în timp alte mii de persoane au continuat demonstraţiile antiguvernamentale în capitală şi în provinciile din sud.

Forţele de securitate irakiene au împuşcat mortal cel puţin 13 persoane în 24 de ore, punând capăt săptămânilor de relativă reţinere în intervenţii.

În provincia sudică Basra, bogată în petrol, forţele de securitate au declarat că au dispersat în forţă o adunare în cursul nopţii, fără a se înregistra victime.

Protestatarii se instalaseră în faţa sediului guvernului provincial.

Ambasada SUA la Bagdad a condamnat miercuri violenţele împotriva demonstranţilor neînarmaţi şi le-a cerut liderilor irakieni să discute de urgenţă cu miile de protestatari.

‘Deplângem uciderea şi răpirea de protestatari neînarmaţi, ameninţările la libertatea de exprimare şi ciclul de violenţe ce au loc. Irakienii trebuie să fie liberi să-şi facă propriile alegeri în ce priveşte viitorul naţiunii’, se spune în comunicatul emis de ambasada americană.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.