Siegfried Mureșan și Adina Vălean, noile propuneri de comisar european din partea României

0

Premierul Orban va trimite două propuneri de comisar la Bruxelles, pe Adina Vălean și pe Siegfried Mureșan. Soluția trimiterii celor două nominalizări vine pe fondul presiunii socialiștilor de a fi nominalizat un candidat femeie, pentru a fi asigurat echilibrul de gen în viitoarea comisie.

Pe surse, liberalul Siegfried Mureșan pare să fie alesul! Totuși, asta nu respectă egalitatea de gen, care spune clar că România trebuie să nominalizeze o femeie. Mai mult, socialiștii din Parlamentul European, al doilea grup ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie.

Președintele Comisiei Europene va decide miercuri cine va fi comisarul desemnat al României, alegând între Adina Vălean și Siegfried Mureșan, ambele nume aflându-se pe lista scurtă ca propuneri neoficiale pe masa Ursulei von der Leyen.

Surse din grupul PPE de la Parlamentul European au declarat că în cursul zilei de miercuri va avea loc o convorbire telefonică între Ursula von der Leyen și premierul Ludovic Orban pe acest subiect.

Cert este că persoana propusă de România la funcția de comisar va fi audiat în Parlamentul European pe data de 14 noiembrie, au declarat surse din comisia pentru transporturi, care a stabilit calendarul audierii. Decizia a fost comunicată miercuri dimineață coordonatorilor.

Liderul grupului Socialiștilor din Parlamentul European, al doilea ca număr de mandate, a avertizat-o pe Ursula von der Leyen că grupul va vota împotriva Comisiei Europene dacă nominalizarea României pentru postul de comisar european nu va fi femeie.

Avertismentul lui Iratxe Garcia (eurodeputată din Spania) a apărut într-o dezbatere desfășurată miercuri seară cu președintele ales al Comisiei Europene.

Reamintim că numele cele mai vehiculate ca posibile propuneri din partea României sunt Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Ursula von der Leyen a promis Parlamentului European că va forma o Comisie cu un număr egal de femei și bărbați, dar a primit o lovitură după ce Franța l-a propus pe Thierry Breton în locul lui Sylvie Goulard, respinsă de eurodeputați dinc auza problemelor de integritate.

În acest moment, comisia von der Leyen e compusă din 15 bărbați și 11 femei.

Socialiștii europeni sunt nervoși și din cauza faptului că au pierdut un post de comisar în detrimentul Popularilor odată cu schimbarea guvernului din România.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.